2015-02-14

Gotland släcktes ner och batterierna till telemaster slocknade med sin frånvaro

För en stund sedan fick Johan ett samtal av en släkting på Gotland. "Hela Gotland är nedsläckt sedan 1,5 timme tillbaka, jag försökte nå en bekant som jobbar i GEAB:s kontrollrum i Visby- de var för upptagna för att kunna prata".

Det går 10 minuter och Johan får ingen kontakt med släktingen som nu tröttnat på att inte kunna laga mat och åkt in till Visby i hopp om att få lite mat på en restaurang. På vägen in fanns ingen täckning alls.. Johan hinner höra att släktingen får i sig lite mat men sen bryts samtalet... 

Klockan 15.48 får Johan tag i sin släkting igen (efter flera misslyckade försök) som meddelar att i 12-14 minuter gick det inte att ringa i Visby och ja restaurangen var nedsläckt. Mellan 15.36 och 15.48 gick det åtminstone inte att använda en av mobiltelefonoperatörerna i Visby...så mycket för den batteribackupen! 

På GEAB:s hemsida kunde man se dels en översiktskarta respektive detaljkartor över norra, centrala och södra Gotlands som alltså var strömlöst i nästan två timmar.  

Översiktskartan över nedsläckningen

Centrala Gotland inklusive Visby nedsläckt...

Norra Gotland strömöstt...
  
Södra Gotland strömlöst...


Pressmeddelande på GEAB:s sida innan klockan 16: 

När strömmen började komma tillbaka skickade Johans släkting följande sms till sin kontakt i GEAB:s kontrollrum: 

"I ren solidaritet med GEAB så släckte jag lyktorna på bilen..."

Skämt åsido, detta är djupt allvarligt och bör vara en tankeställare inte bara för boende på Gotland som inte har egen värme och elförsörjning eller livsmedelslager som inte behöver el/kyla för att hålla sig. Se föregående inlägg så förstår ni bättre.   

Hela ön beräknas vara tillbaka "online" klockan 17.30.  

4 kommentarer:

 1. Vilken mobiloperatör klarade inte driften under så kort tid?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tele2 som är kass på landet men denna gång även i Visby.

   Mvh
   Johan

   Radera
  2. Pinsamt erkännande av mig. Jag har Tele2 för mobil av säkerhetsskäl. Fibern hem kommer från Telia så om Telia pajar....

   Får fundera vidare.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Hej! Det där känner jag igen...vansinne att fast telefoni kopplas bort/kunderna istället erbjuds en allt i ett lösning som innebär att går strömmen har man heller ingen möjlighet att ringa...såvida man in har satellitlur men hur många har råd med det?

   Mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.