2015-02-22

Fukushima en pysande bomb under mediaradarn

Bland annat svenska YLE rapporterar idag om nya läckor från kärnkraftverket Fukushima i Japan.
Denna gång visar mätningar av TEPCO (Tokyo Electric Power Company) förhöjda värden i vattnet som rinner ut i Stilla havet som är 50 till 70 gånger högre än normalt. Följdfrågan blir förstås om dessa förhöjda nivåer jämförs med andra icke havererade kärnkraftverk eller om det är "normala" värden vid Fukushima som avses.

TEPCO har inte hittat någon läcka "men utreder vad de höga halterna kan bero på" enligt YLE. Halterna av radioaktiva ämnen ska senare under söndagen ha minskat till "endast" tio till tjugo gånger över den normala nivån.

Franska Institute of Radioation Protection and Nuclear Safety (IRSN) som lyder under bland annat försvars- och miljöministern, sammanställde 2012 en mycket pedagogisk och saklig video över kärnkraftsolyckan vid Fukishima Daiichi 2011 för den vill sätta sig in i olyckans förlopp.

Mycket har hänt vid Fukushima sedan videon gjordes men problemen är långt ifrån lösta, tvärtom kan man se kärnkraftverket som en pysande bomb vars radioaktiva ämnen i stora, ibland "relativt små" mängder pumpas ut i Stilla havet. De långsiktiga effekter vet vi förstås inte följderna av.

Media har de senaste åren tappat intresset för Fukushima då fokus i stället riktats mot framför allt skuldkrisen i Europa och USA och på senare tid även kring vad många ser som en sprickande fastighetsbubbla i Kina. Ja, för att inte tala om de ekonomiska problemen i ett åldrande Japan.

Men för den amerikanska västkusten som tar emot mycket av de radioaktiva ämnen som följer med vattnet dit och även via luften, är situationen stabilt pågående och de radoiaktiva utsläppen inte stabilt minskande eller kontrollerade. Det är därför viktigt att utvecklingen följs av mer än bara experter och att tex de som köper importerad fisk och grönsaker mm från Japan eller de som befinner sig i Japan är medvetna om att även låga stråldoser över det normala som man utsätts för under lång tid, har påverkan på livslängd och utvecklingen nya foster tex.

De flesta människor i Japan och på den amerikanska västkusten kan på grund av den låga rapporteringen lätt få uppfattningen att situationen är under kontroll och det inte finns något man kan göra. För att kunna göra medvetna val måste man vara informerad, vilket är tämligen svårt just nu man inte aktivt söker information kring händelsen och effekterna gällande Fukushima.

TEPCO och japanska regeringen har målat in sig i ett hörn genom att fokusera på sin egen stolthet och likt ett litet barn låtit sig styras av skammen över att ha gjort ett misstag (placeringen av Fukushima var inte genomtänkt). I stället kan de ta tjuren i hornen och inse att katastrofen är en internationell angelägenhet och därför kräver en internationell insats- då kommer det gå snabbare att få bukt med situationen.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.