2013-09-24

Valutakriget och den finansiella krigföringen fortsätter

För en månad sedan tipsade vi om en högintressant intervju på Financial Sense med temat valutakrig.

Nu finns en uppdaterad och pinfärsk intervju med valutakrigsgurun James Richards att ladda ner eller streama från Financial Sense, perfekt till fikat eller lunchen då intervjun endast är dryga 26 minuter lång.

I ett högt tempo kopplar Richards bland annat ihop inflation och deflation med Kinas flerdubblade guldinköp de senaste åren och Federal Reseves behov och intresse av att importera inflation för att försvaga värdet på den amerikanska dollarn och därmed kunna hantera (delvis betala av) USA:s annars ohanterbara skulder.

James (Jim) Richards är ekonom och rådgivare åt Pentagon med fokus på Kina och Senior Managing Director vid Tangent Capital Partners. 2009 ombads Rickards delta i ett krigsspel med Pentagon för att testa hur ett land som Kina skulle kunna endast med hjälp av råvaruhandel, aktier, derivat eller andra ekonomiska instrument inleda ett krig med USA och vilka konsekvenser det skulle kunna få. Över 100 personer inom USA:s säkerhetstjänster, försvarsmakt, Federal Reserve mfl deltog och alltså Rickards för att lära sig om USA:s sårbarhet för denna relativt nya typ av krigföring.

Intervjun är mycket underhållande och det finns mycket godbitar att läsa ut mellan raderna så drick inte kaffet/teet för snabbt då det är lätt att sätta i halsen...!

2011 kom Rickards ut med  sin bok "Currency wars: The Making of the next global crisis" som verkar lovande och ligger på vår "måste läsa lista".

Om man är intresserad av råvarupriser och undrar varför guldpriset fallit så mycket sedan toppen för 1,5 åren sedan bör man dels lyssna på intervjun med Richards ovan och även se på intervjun nedan, där Eric Sprott intervjuas av Marin Katusa från Casey Research. Skenet bedrar en lätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.