2012-08-22

IMF rapport om Peak Oil: Oljepriset måste dubbleras på 10 år

Michael Kumhof presenterar nedan en pinfärsk forskningsrapport som han skrivit tillsammans med IMF:s forskningsavdelning som bland annat inkluderar modeller för framtidens oljeproduktion och oljepriser. Enligt IMF:s nya modell för framtida oljeutbud och oljepriser som är en sammanvägning av modeller från "Peak Oil lägret" och "prismekanismen-modeller" måste oljepriset dubbleras inom 10 år för att oljeproduktionen ska kunna öka med 0,9 % (!!) i enlighet med amerikanska energimyndighetens EIA:s prognoser.

Hör och häpna inte nog med att Colin Cambell och M.King Hubberts modeller finns med som underlag i rapporten även dessa tunga Peak Oil -rapporter/böcker finns med i referenslistan för rapporten: 
Se Kumhofs presentation:

Oljans framtid: Geologin VS Teknologin
 

Ladda ner IMF:s rapport "The Future of Oil: Geology VS Technology" och läs själva.  

Slutsatserna av rapporten är dessa och håll nu i hatten för här blir det åka av!!
 • "Det främsta syftet med denna rapport är att föreslå och empiriskt utvärdera en modell för världens oljemarknad som inte enbart ser till vare sig endast betydelsen av bindande resursbegränsningar (tänk Peak Oil) eller endast prismekanismen (tänk de flesta ekonomer). 
 • "Vår modell kombinerar Hubberts linjärieserings specifikation av Deffeyes och prismekanismen: att högre priser ökar oljeproduktionen."
 • "Vår modell presterar mycket bättre än konkurrerande modeller när det gäller att förutsäga antingen oljeproduktion eller oljepriser". 
 • "Vårt empiriska resultat visar också att om modellens förutsägelser fortsätter kommer framtiden inte att bli lätt..även om vår modell inte är lika pessimistisk som den rent geologiska synen ”som normalt håller att bindande resursbegränsningar kommer leda världens oljeproduktion in i en obeveklig nedåtgående trend inom en mycket snar framtid”, visar vår förutsägelse att en liten ökning av världens oljeproduktion kommer på bekostnad av en permanent dubblering av världens oljepriser det närmaste årtiondet. Detta är okänt territorium för världsekonomin som aldrig upplevt sådana priser mer än några månader".
 •  "Vår nuvarande modell av effekten av dessa priser på BNP indikerar märkbara men små effekter till en början men vi misstänker att det måste finnas en smärtgräns, en oljeprisnivå över vilken effekterna på BNP bli icke-linjär".
 • "Vi misstänker även att antagandet att tekniken är oberoende av tillgången till fossila bränslen kan vara olämplig, att bristande tillgång på olja kan bidra till en teknikchock. I  detta fall så kan de makroekonomiska effekterna av bindande resursbegränsningar vara mycket större, mer ihållande och sträcka sig långt bortom oljesektorn. Att studera dessa frågor vidare är en prioritet för vår framtida forskning. 
Vi skippar en närmare analys och låter orden tala för sig men nog är det många fler företag, regeringar/försvarsmakter och banker/investerare som fattat Peak Oil än många tror och som redan planerar för det...

...och oljebolag som gnuggar händerna åt tanken att mer olja ur gamla oljefält och på galet otillgängliga platser i världen "plötsligt" blir utvinningsbara, trots att utvinningstakten är det som är det avgörande för att världsekonomins hjul ska fortsätta att snurra, inte vad vi kan producera imorgon, om en vecka eller flera år, till ett högre pris och i en MINDRE mängd och inte som hittills -en ÖKANDE mängd...4 kommentarer:

 1. Bra att ni luskade fram denna rapport där även IMF finns med. Kanske lite förvånade att inte de peer review rapporter från Globala energisystem finns med. Vad jag vet finns väl ingen annan forskning kring tillgång på fossilt bränsle ur ett geologiskt perspektiv? Mer förvånande är avsaknad av exportland-modellen liksom EROEIn. Det borde väl ändå påverka prismekanismen. Men det är kanske överkurs i detta sammanhang eller det kommer att publiceras senare.

  SvaraRadera
 2. Hej Martin! Håller med om att det hade varit trevligt för att inte säga fantastiskt om även Globala Energisystems forskning fanns med men när gäller EROI:n fanns åtminstone Charlie Halls senaste bok med o denna får nog sägas vara världsledande inom EROI-forskbmningen. När det gäller geologiperspektivet lutar sig Kumhof/IMF på Colin Cambell o M.King Hubbert själv så det måste man ge dem cred för. Men när det gäller EROI:n nämns mycket riktigt inget om det i direkta ordalag i slutsatserna (troligen av försiktighetsskäl). Tycker trots allt att IMF rapporten är ett klart fall framåt. Geologisk forskning med fossilbränsleperspektiv bedrivs av tex Arthur Berman o andra knytna till ASPO-USA. Tyvärr inga vi känner t så väl i Sverige men som gör ett hästjobb precis som Globala Energisystem i Uppsala.
  /Johan

  SvaraRadera
 3. När det gäller prismekanismen o EROI:n slår du huvudet på spiken! Hur kan prismekanismen lösa lägre o lägre EROI med nuvarande tillväxtmodell!!? Kan dock gissa att de/IMF inte förstått EROI problematiken fullt/eller vill framhäva att högre oljepriser trotsallt (åtminstone innan man kommer över en viss smärtgräns för ekonomin) kan göra tidigare för dyr utvinning möjlig/mer utdragen. Vilket förvisso är troligt men inte ger MER olja eller kan leverera billig olja i tillräckligt hög takt.
  Mvh
  Johan

  SvaraRadera
 4. (glömde o nämna de kanske tyngsta herrarna inom fossila bränsleforskningen: Jeffrey Brown - geologen bakom exportland -modellen o Tad Patzek petroluem ingenjören o professorn vid Texas University även tidigare Stanford mm), så visst det andra men de försvinner rätt gärna i mediabruset men dyker som Patzek upp i Senaten o på tv ibland, gärna under sämsta sändningstid...
  /J

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.