2012-03-28

Brandtal om Peak Oil:Charlie Hall


Charlie Hall håller ett av sina brandtal om Peak Oil under olje och energi -konferensen i Washington D.C. 2010 arrangerad av ASPO-USA.

Charles A.S. Hall är en eldsjäl inom Peak Oil -rörelsen och hållbarhetsrörelsen sedan många år tillbaka. Charlie är Professor i Systemekologi vid State University of New York och sysslar med bl.a. empirisk modellering för att förstå och hantera komplexa naturliga och mänskliga system. Hall och hans team, studerar hur organismer och samhällen investerar energi i resursexploatering och hur sådana investeringar förändras i takt med att resurskvaliteten ökar eller försämras.

Detta var något Hall och hans kollega David Murphy (assisterande prof vid Northern Illinois University) talade ingående om under konferensen i Washington 2011; förståelsen av nettoenergi. När man inte förstått Peak Oil handlar det i grunden om att man inte förstått nettoenergi (eller som det också kallas: Energy Return on Energy Invested –EROI).

Vi har inte tillgång till Charlies (Charles Hall) power point presentation till videon ovan däremot David Muprhys presentation från 2011 års ASPO-USA konferens som i mångt och mycket handlar om samma sak som Charlie talar om i videon ovan.

Charlie sticker alltid ut ur mängden med sin enorma humor, STARKA STÄMMA och med sina oerhörda kunskaper och erfarenheter inom helhetstänkande gällande energi, ekonomi och natur och givetvis Peak Oil!
Man får alltid förnyad energi av att lyssna på Charlie! Läs gärna tidigare inlägget Har J.P. Morgan fattat Energi-galoppen? som vi skrev tack vare ett dokument Charlie skickade till oss.

För den som har mer än 20 minuter rekommenderar vi även Rear Admiral  Lawrence S Rice, U.S. Joint Forces Command United States Navy presentation av rapporten The Joint Operating Environment 2010, United States Joint Forces Command (JOE 2010)-nedan. Rapporten finns för nedladdning under "Måste läsa doks" ovan och rekommenderas. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.