2012-12-24

God Jul från oss på Cruel Crude!

Vi vill önska alla läsare en riktigt GOD JUL & ETT GOTT NYTT ÅR!

 Två av bloggens starkaste supporters: Lisa & Zlatan 
 
Energi-julsaga 2012

Det är lätt att man blir frustrerad över alla utmaningar som Peak Oil och vårt nuvarande ohållbara ekonomiska system bjuder på och så här till jul är det viktigt att ladda batterierna och få ny energi till ännu ett år fyllt av utmaningar. Vi tänkte därför bjuda på en liten energi-julsaga som våra grannar i söder, Tyskland får stå för.  

I en artikel i European Energy Review läser vi nämligen att under de senaste två åren har en fantastiskt spännande utveckling tagit fart i Tyskland. Över 600 energikooperativ har nämligen bildats under denna korta tidsperiod, varannan dag bildas ett nytt energikooperativ I Tyskland!  
 

Över 80.000 aktiva medlemmar deltar i så kallade Energiegenossenschaften ja eller energikooperativ som tillsammans investerat runt 800 miljoner € i framförallt solenergi men även i vind och vattenkraft. Största energikooperativet är Strombellen med 130.000 elkunder. Tidskriften skriver ”att avgörande för energikooperativens framgång är att de blivit starkt involverade i det statligt kontrollerade elnätet, ett kooperativ i Berlin t ex (Bürger Energie Berlin) har bildats i syfte att köpa loss elnätet från huvudstadens nuvarande ägare Vattenfall”.
 

Vidare skriver tidskriften att det finns ett starkt motstånd i Tyskland mot planerna på att bygga ut och modernisera det tyska elnätet för att kunna integrera vind och sol från tex privata fristående elproducenter som energikooperativen och liknande. Om energikooperativen kommer fortsätta vara fristående, energisjälvförsörjande svampar i den tyska energiskogen återstår att se men att de blir fler är helt klart. 

Kopplat till Peak Oil är energikooperativ mycket intressant. Lokala energilösningar i liten skala är både energieffektivare i form av kortare avstånd för energiöverföringen från producenten till konsumenten och ekonomiskt säkrare när användarna har kontrollen över ägandet och kan se till att eventuellt energiöverskott kan återinvesteras lokalt. I Tyskland som är ryggraden i det Europeiska elnätet, är detta extra välkommet då elnätet i landet redan är hårt ansträngt, något som vi även skrivit om tidigare.
 

Även tidskriften tar upp det faktum att Tysklands elnät har varit nära att gå ner helt flera gånger pga överbelastning och var tydligen mycket nära i februari i år.

Vad lär vi oss av denna julsaga? Jo att små och lokalt förankrade energilösningar är vägen att gå om vi vill kunna ställa om till en mindre men hållbarare ekonomi där kontrollen över systemet ligger i våra egna händer och där vi inte är beroende av billig fossil energi (som vi inte kan räkna med länge till pga Peak Oil) eller att någon person på en bank sitter och trycker på en knapp som helt magiskt gör att vi kan få "privilegiet" att ”låna” billiga krediter som aldrig behöver betalas tillbaka men i princip aldrig kommer stanna i det lokala samhälle vi vill bygga och stärka. 


Litet är vackert, litet är starkt -glömt aldrig det!
 
 

Tack till Bernt Lindberg på Omställning Falun som uppmärksammade oss på energisagan från Tyskland!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.