2012-12-02

Julklappstips år 2012

Lagom till julruschen kommer här årets julklappstips från oss på Cruel Crude. Vi börjar med lite hårda klappar:


Är det någon bok man ska ha hemma som på ett helt fantastiskt sätt kopplar samman energi, ekologi och ekonomi på ett lättförståligt sätt är det denna bok! Detta är pärlan av Charlie Halls 40 års långa forskning om nettoenergin som han skapat tillsammans med Kent Klitgaard. Boken bör ses som en investering för familjen eller individen och är ojämförbart bättre än att kasta bort pengarna på andra prylar vi inte behöver...boken rekommenderas även som undervisningsmaterial vid universitet och ja varför inte för gymnasier.

För mer info om Charlie Hall se något av tidigare inlägg.


Björn Forsbergs utmärkta bok "Omställningens Tid" som vi recenserade ingående tidigare i år.

Få har väl missat att professor Kjell Aleklett kommit ut med sin bok "Peeking at Peak Oil". Mer info om Alekletts viktiga arbete med att sprida kunskapen om Peak Oil och resultatet av detta i tidigare inlägg.


För att citera Sverker Lenas recension i DN av Alf Hornborgs bok: "Talesättet att man aldrig blir profet i sin egen hemstad passar bra på Alf Hornborg, som är professor i humanekologi i Lund. Han är anonym i Sverige, men att en kändis som Zygmunt Bauman kallar utgivningen av den engelska förlagan till ”Myten om maskinen” för ”en revolutionerande händelse” är inte en bara lyckosam blurb att trycka på omslagsfliken, utan ett tecken på att Hornborg med sin kulturantropologiska infallsvinkel på det moderna naturumgänget verkligen lyckats säga något väsentligt även med internationella mått mätt". Se även tidigare inlägg.

Sist men inte minst vill passa på att rekommendera Lars Wilderängs fantastiskt spännande och tänkvärda bok: Midvintermörker.

Lars Wilderäng eller bloggaren Cornucopia som de flesta av oss känner honom lyckas med konststycket att fånga läsaren direkt med gastkramande spänning och samtidigt komma med dräpande detaljrikedom och dödligt giftig information om Sveriges faktiska försvarssituation idag. Läsaren av boken förstår snabbt allvaret Sverige står inför då Sveriges ledande politiker okontrollerat fortsätter att montera ner Sveriges försvarsmakt utan att ha en aning om dess konsekvenser. Vi står idag mer handfallna inför en större naturkatastrof för att inte tala om en väpnad konflikt mot Sverige eller i vårt närområde än vi gjorde innan andra världskriget. En varning utfärdas dock, läs bara boken om ni har två dagars ledighet framför er- det går inte att sluta läsa den!  
Nedan följer tre filmtips eller "ganska hårda klappar" som passar att ge bort till vem som helst som vill förstå varför vi just nu står inför en djup ekonomisk kris, en energikris och en ekologisk kris och vad man kan göra åt det.





In Transition 2.0 Mycket sevärd dokumentär med många härliga exempel från världens olika hörn där människor bygger nya samhällen baserad på lokal matproduktion, lokala valutor och olika verksamheter som gror och växer sig starka lokalt. Glädjande och lärorika erfarenheter med exempel från allt från olika platser i England och Detroits övergivna bostadsområden i USA till den japanska landsbygden mm. Ett måste för den som vill förstå vad som kan göras i detta ekonomiska mörker och hur man skapar motståndskraft mot en begynnande energikris och allra helst för den som vill få inspiration och energi att sätta igång trots att man kanske inte vet vart man ska börja .

The Economics of Happiness Lycka är inte materiellt överflöd ändå fortsätter vi att konsumera mer och mer trots att detta är helt onaturligt och tänjer på vad jorden klarar av. Det finns dock alternativ…nyttiga exempel på vad som händer när ett hållbart samhälle (Ladakh eller Lilla Tibet) blir bombarderat av den västerländska konsumtionskulturen. Globaliseringen möjliggör produktion av varor och tjänster på ena sidan klotet för leverans på andra sidan klotet men det är i själva verket billigare att producera mycket lokalt! Dokumentären är gjord av Helena Norberg-Hodge, Steven Gorelick och John Page och bjuder på många intervjuer med människor som vågar se helheten.

GrowthBusters. En mans envishet och övertygelse om att tillväxtparadigmet går mot sitt slut och dennes strid mot lokala och regional krafter som med näbbar och klor vill fortsätta bygga upp skuldberget. Allvarlig och rolig på samma gång. Man får även bland annat följa med hem till Chris Martenson och höra hur han ställer om med sin familj och hur den alltid lika övertygande Albert Bartlett förklarar varför fortsatt ekonomisk tillväxt varken är önskvärt och snart en fysisk omöjlighet.

Avslutningsvis vill vi tipsa läsare som vi vill ha lite mer "action" men ändå lära sig något vettigt om en mycket sevärd dokumentär som visar varför elbilen inte börjat slå sig fram på allvar förrän nu. Inkluderar bland annat avslöjande samtal med "Mr Detroit"-Bob Lutz (bl.a ledande roller för BMW, Ford, Chrysler och GM , "The Warrior"-Carlos Ghosn (VD för Nissan), "Rocket Man"-Elon Musk (grundare och VD för både Tesla Motors och SpaceX) & "Mr Gadget"-Greg Abbott (en uppfinnare utöver det vanliga).


Ingen jul utan musik så...

Per Bergsdröms och Magnus Apelqvists skiva går sannerligen inte av för hackor! Skivan avhandlar termodynamikens lagar, oljetoppen, kolet, klimatkrisen, Allmänningens tragedi ja you name it, it has it!

För den som har Spotify är det bara att börja lyssna särskilt till spåret "Teknotopia":

”Hur länge har vi olja, när kommer toppen. Hur länge har vi kol i jordakroppen. Nu nappar ingen kolja i havets botten…vad gör vi vänder blicken mot Fantomen, vad gör vi jag vet frågar ekonomen. Ingen resurs i naturen har någonsin tagit slut…stenåldern tog inte slut pga stenbrist…uppstår det brist ja då ökar ju priset…Vad gör vi, måste ut ur detta klister. Jag vet frågar vår minister…”.

Lyssna noga på texterna så kommer ni få er ett snusförnuftigt skratt!

Kanske även förra årets julklappstips kan vara av intresse. Lycka till med julklapparna!

1 kommentar:

  1. Hej
    Jag har köpt in GrowthBusters på DVD om vi skulle kunna visa den hos er så kan jag göra det.

    Bengt

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.