2012-12-04

Tisdagsmys med Albert Bartlett i fåtöljen

Många av bloggens läsare har säkert redan sett Albert Bartletts fantastiskt pedagogiska presentation av exponentialfunktionen som är grunden till all förståelse för varför vi har de ekonomiska och  ekologiska problemen vi har i världen idag och naturligtvis även varför vi nu närmar oss en energikris kopplad till framförallt Peak Oil. Peak Oil som alltså är den tidpunkt när ett oljefält, land eller det som är av mer avgörande betydelse -när världens konventionella (tänk billiga) råoljeproduktion når maximal produktionsnivå/takt för att sedan minska år för år.

Albert Bartlett som är pensionerad professor i fysik vid Boulder universitet i Colorado (professor emeritus) i USA och har bland annat hållit den mycket viktiga föreläsningen  "Aritmetik, Befolkning och Energi" över 1600 gånger-det ni!

Nedan följer en intervju med Albert Bartlett från tidigare i år (?) som i mångt och mycket innehåller det som Albert Bartlett presenterade i den numera klassiska videon/presentationen som på Youtube lockat över 4,7 miljoner visningar. Med andra ord videon som har titeln "Den VIKTIGASTE videon du någonsin kommer att se" vilket på inget sätt är en överdrift, ser du den kommer du förstå varför. Vi har lagt klassikern i slutet av inlägget. Men nu över till grunderna och till den kloke Bartlett i fåtöljen!Eftersom den globala råoljeproduktionen har legat på ungefär samma nivå sedan 2005 är vi sannolikt endast några år från den tidpunkt i historien när det som idag utgör 85% av världens alla fossila oljor börjar minska istället för att öka. Vad detta får för konsekvenser för en världsekonomi som fram till nyligen snurrat allt snabbare och vuxit sig allt större men vars hela fundament bygger på fortsatt tillväxt för att kunna skjuta växande skulder på framtiden, kan ni ju fundera över. Men som Bartlett säger i intervjun ovan "det moderna jordbruket går ut på att använda sig av mark för att omvandla olja till mat".  

Peak kol beräknas nås 2030 enligt Uppsala Globala Energisystems världsledande forskning så där finner vi heller ingen fossil "tröst". När det gäller skifferoljan ser det ännu sämre ut, samma sak med skiffergasen som vi skrivit om ingående i tidigare inlägg. Kort och gott naturen börjar nu säga ifrån och diktera villkoren åt oss då vi blivit så höga på fossila bränslen under 150 års rus att vi inte längre kan ta in signalerna som naturen tydligt gett oss i årtionden.

Nedan alltså Albert Bartletts "klassiker" som ännu inte blivit en klassiker i skolor och på torg men som om den fick rätt spridning, skulle kunna bli det.      Som Bartlett säger efter att ha visat det ena mer dräpande exemplet efter det andra på exponentiell tillväxt: "Fundera på detta!". Har ni syskon eller barn som tex går på högstadiet eller i gymnasiet, be dem visa eller tipsa om videon för sina lärare och kräv att den visas för klassen! Hittar man rätt lärare blir det knappast någon svårighet!

1 kommentar:

  1. Bra Robert och Johan att ni aktualiserar Bartlet ännu en gång en sk "never ending story" som få människor kan ta till sig!

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.