2012-12-23

Ny Enastående Presentation av Chris Martenson om HELHETEN

Helhetsgurun Chris Martenson har nu än en gång visat prov på sin enastående förmåga att förklara hur ekonomin, ekologin och energin hänger samman. Nyligen hölls konferensen Biophysical Economics Conference av Gund Institutet vid Vermont Universitet i USA där Chris Martenson höll ett fantastiskt tal ni kan se i sin helhet nedan.

Dagens ekonomiska cirkus med skuldkrisen och en stagnerande tillväxt till följd av slutet på eran av billig energi (pga främst Peak Oil) kopplas samman med de många olika ekologiska kriser som nu även de når sin kulmen. Expontentiell tillväxt är nämligen ett fenomen som utvecklar sig på samma sätt och aldrig håller i längden, varken i naturen, på aktiemarknaden eller genom en växande/mer komplicerad teknologisk utveckling.

Vad som är speciellt med Martenson är hur han lyckas nå ut till så många människor med ett så till synes komplicerat och allvarligt budskap men genom att göra det personligt, använda exempel som folk kan relatera till och visa hur det går och är nödvändigt att börja ställa om -gör att blir det lättare att till sig. Det gäller som Martenson säger, att hela tiden lägga sig på en nivå som den man talar till förstår eller kan koppla till sin livssituation.

Martenson menar att i genomsnitt kan endast 0,5% av alla människor övertygas med fakta och flashiga grafer, resterande 99,5% reagerar när rädslan för någon nära föreliggande fara man kan se uppenbarar sig, på kriser här och nu. En smygande kris är oftast för svår att urskilja. Detta har med vår biologi att göra och våra överlevnadsinstinkter. Men Martenson menar att det går att överbrygga rädslan och okunskapen till en nödvändig omställning i framförallt vårt sätt att tänka för att vi ska kunna bygga en ny typ av ekonomi. Vad som krävs är dock mer sofistikerade metoder när man ska fånga människors uppmärksamhet och omsätta denna uppmärksamhet till agerande. Se videon så kommer ni förstå vad vi menar.

Till alla er som redan börjat ställa om i tanken och i praktiken: Håll framförallt detta i minnet när ni känner er frustrerade över att andra inte förstår helheten och till de som ifrågasätter varför ni agerar redan nu och andra "vill vänta" eller tror på en magisk omställning i sista minuten: "Hellre förberedd 365 dagar före än 1 dag för sent". Dessutom innebär det oftast att om man är förberedd mår man bättre och har lättare att hantera antingen en rädsla för att man ska tappa kontrollen när saker blir sämre (eller för att insikten om helheten kan vara omvälvande) eller för att hantera nya svåra situationer man inte ställts inför tidigare. Att rita sin egen karta redan nu gör att man kan navigera lättare senare även om oförutsedda öar/problem alltid uppkommer.  


 

2 kommentarer:

 1. Är Martenson svenskättling?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja mycket sannolikt, heter ju Christopher Hamlin Martenson.
   Mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.