2013-05-22

Det osar japansk katt, Grekland känns snart som en önskedröm


Som vi skrivit om tidigare köpte Japan  enorma mängder amerikanska statsobligationer under våren 2010 och var generellt en stor långivare till resten av världen. Nu med enorma upprustningskostnader efter tsunamin och Fukushima-olyckan och underskott i handelsbalansen är plötsligt Japan en låntagare.

Bloggrannen Vidsynt uppmärksammar oss nu på en mycket sevärd presentation som tar upp många av de
problem som nu växer fram i Japan, bland annat Japans obligationsbubbla.

Christine Hughes, chefsstrateg och president för Otter Wood Capital Management går igenom problemen med Japans penningpolitik och vad de kan leda till steg för steg.

Vad som hänt de senaste månaderna i Japan är dock helt unikt och ett experiment i penningpolitik som är svindlande. I ett försök att få upp den japanska inflationen till 2% på två år gör man nu en mängd åtgärder för att bryta deflationsutvecklingen i landet som pågått sedan början av 2000-talet.

Bland annat ska Japanska centralbanken (Bank of Japan) DUBBLA mängden pengar som cirkulerar i landet inom två år!

Graf från Otter Wood Capital Management presentation nedan

Japan är förvisso världens tredje största ekonomi men som ni kan se ovan är Japan världens enskilt största obligationsmarknad efter USA.

Ska man förstå hur mycket pengar Japan skapar ur tomma luften kan man dock jämföra med USA. USA skapar just nu 85 miljarder dollar per månad med Federal Reserves stimulanspaket. Även om USA är världens största ekonomi och en tre gånger så stor ekonomi som Japan, pumpar Japan in hela 72 miljarder dollar in i sin ekonomi per månad just nu!

Det USA:s centralbank sysslat med sedan finanskrisen bröt ut 2007/2008 är enastående och en nästintill  overklig expansion av penningpolitiken för att försöka få igång tillväxten i ekonomin men det Japan nu gör är alltså ännu mer omfattande.

Japan har de senaste 4 månaderna dessutom devalverat yenen med hela 25%!

Samtidigt fortsätter Japan att köpa upp sina egna statsobligationer och sänka räntorna till nästan noll, bara en tidsfråga innan de når negativt område som alltså redan skett i Europa med tyska statsobligationer till exempel. Utländska investerare lånar just nu i japanska statsobligationer (eller i Yen) till i praktiken noll ränta som fortsätter att sjunka i takt med att Yenen devalveras och köper sedan amerikanska eller europeiska statsobligationer som bisarrt nog har en högre ränta relativt sett som gör att det går att tjäna stora pengar på mellanskillnaden.

Som vi skrivit om tidigare, har experter på Japan som Kyle Bass understrukit att japanska centralbanken inte vet vad de önskar sig, dvs högre inflation. Med åldrande befolkning och en total befolkning som krymper i Japan sitter man verkligen i ett klister som ett skapande av pengar inte kan lösa.

Det är även intressant att Christine Hughes gör kopplingen mellan Japans explosiva penningpolitik och det fortsatta fallet av guldpriset. Som vi skrivit så många gånger tidigare faller inte guldpriset just för att det råder brist i efterfrågan på den fysiska metallen. Många handlare av mynt i både guld och silver till exempel har aldrig haft högre efterfrågan på guld och silver.

Men med en marknad där mer än 100 gånger av handeln med guld sker med papperskontrakt och dessa spekuleras i vilt av flera stora banker samtidigt som måånga av världens Riksbanker leasar ut sitt fysiska guld för att håla ner priset på guld, ja då kan priset inte annat än gå ner. Detta gäller dock på kort sikt. Precis som Hughes påpekar i videon sammanfaller prisfallet i guld som av ett sammanträffande med Japans enorma pengartryckande och devalverande av yenen de senaste 4 månaderna.

Det som började i USA, vaknade till liv i Europa med Grekland som första syndabock är nu på väg att fullständigt explodera med Japan. Vi har levt länge nu med tanken att man bara kan låna och låna och aldrig behöva betala tillbaka. Skulder förfaller alltid och när de inte betalas av måste vi ta konsekvensen men vi verkar få dela på smällen och lära oss "the hard way".

Läser man Dagens Industri idag påminns man även om att Sverige inte är ett dugg bättre med privata hushåll som har bland de högsta skulderna i Europa och nu snart får se sin bostadsbubbla spricka. Denna omvälvande förändring för en svensk ekonomi med redan hög arbetslöshet möter vi med "det kommer inte hända, därför behöver inga åtgärder tas".  

Se den utmärkta och högst pedagogiska videon nedan med presidenten och chefsstrategen Christine Hughes från Otter Wood Capital Investment för att förstå vad som håller på att hända i Japan.

Håll i hatten, det blåser upp till storm men klär man sig ordentligt blir det lättare att hantera!



Missa heller inte Kyle Bass eminenta presentationer om Japan som Christine Hughes säkert "sneglat" en del på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.