2013-05-01

Investera för Peak Oil efter olika scenarier

Vi har tidigare skrivit hur alltfler investerare väver in Peak Oil i sin portfölj för att kunna navigera in i en allt osäkrare framtid där gamla modeller för ekonomisk tillväxt och business as usual inte längre är några relevanta väderstreck när haven böljar.

En av våra favoriter när det gäller investerare som förstått Peak Oil och som redan nu kalkylerar med olika sätt Peak Oil kommer påverka det ekonomiska, politiska och säkerhetspolitiska-klimatet är Eric Townsend. Ni kan läsa mer om Townsend i tidigare inlägg men det är värt att understryka att denna man just nu bygger upp en Peak Oil hedgefund i Hong Kong och är en högt respekterad investerare.

Igår kom Eric Townsend ut med sitt senaste "Peak Oil investor newsletter" som är ett nyhetsbrev Townsend ger ut gratis på sin site en gång i kvartalet (krävs dock att man skriver upp sig som prenumerant). Ni kan dock ladda ner nyhetsbrevet direkt här.

Townsend har tidigare bland annat intervjuats av Jim Puplava i Financial Sense om hur Townsend tror maktbalansen mellan USA och Kina kommer påverkas av Peak Oil och skuldkrisen framöver. Nyligen skrev Townsend en omfattande artikel för ASPO-USA bland annat om hur en statsobligationskris kan få långtgående effekter för den amerikanska ekonomin och slutligen leda till att den amerikanska dollarns roll som reservvaluta i världen måste ersättas med något annat.

Townsend har sedan tidigare talat och skrivit mycket om de privilegier USA har genom att sitta på dollarn, där en fortsatt ökad skuldsättning krävs för att finansiera fortsatt tillväxt i USA som fram till nu tillåtits och möjliggjorts med utländska långivare som Kina och Japan. Med en statsobligationskris kommer dock detta inte längre vara möjligt.

Townsend säger att en statsobligationskris inte måste ske men med nuvarande utveckling är det precis vad vi ska vänta oss, det är logiskt och finns "helt klart i kortleken" som man säger i USA.

I det senaste nyhetsbrevet, som vi varmt rekommenderar att man läser, sammanfattar Townsend det viktigaste han gått igenom tidigare men utvecklar även en hel del nytt och reder ut en mängd missförstånd kring "dollarns kollaps"mm.

Framförallt går Townsend igenom logiken som leder honom till slutsatsen att USA och den västerländska världens frustrationen över att se USA/väst förlora ekonomisk, politisk och militära positioner gentemot ett allt starkare Kina och Sydostasien, kommer leda till att man ser se sig tvingade att skapa en världsvaluta.

Detta kommer dock inte sätta stopp för ett Kina som fortsätter att bygga en militär flotta som i likhet med USA på sikt kommer att ha en global räckvidd.  En världsvaluta kommer heller inte hindra att Kina från att få ett fortsatt ökat inflytande i resursrika Afrika men en världsvaluta kommer troligen från Europas och USA:s sida ses som ett sätt köpa tid och få lite andrum i en skuldkris som annars riskerar att eskalera utom kontroll.

Läs Eric Townsend newsletter men man kan skippa de mer tekniska investeringsbitarna om guldet och oljan , det finns mycket godis och klokheter mellan raderna! Trevlig första maj!
 


2 kommentarer:

  1. Hur skapar man en världvaluta utan att mängden pengar mm blir kraftigt ooptimal för många länder, som i Eurosamarbetet? Har inte en gemensam valuta visa sig vara en dålig idé när man inte har en gemensam stat som flyttar pengar mellan olika områden efter behov?

    SvaraRadera
  2. Hej. Du slår huvudet på spiken! Men här handlar det ju om att fortsatta att sparka burken nerför gatan tills den studsar tillbaka...:p. Tanken är väl att behålla västerländskt inflytande över penningoolitiken o kontrollera handeln med "lågutvecklade länder". Givetvis är en världsvaluta ingen lånsiktig lösning utan bara ett sätt att försöka kringgå problem som handlar för stora lån från framtiden med billig energi vi inte längre kan räkna med att betala av/fortsatta att konsumera med...
    Mvh
    Johan

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.