2013-09-11

En resa i tid & rum: Vi minns Albert Bartlett

Källa bild: albartlett.org

ASPO-USA uppmärksammar oss i ett brev på att Albert Bartlett tyvärr har lämnat oss, 90 år gammal.
Albert Bartlett, en man som, om ni som missat honom, har haft stor betydelse för många att få grepp om vad som är människans kanske viktigaste utmaning och svårighet, att förstå vad som är exponentiell tillväxt.

Albert Bartlett var fram till i lördags pensionerad professor i fysik vid Boulder universitet (professor emeritus), USA där han mellan 1969 och september 2001 hållit den MYCKET sevärda föreläsningen "Aritmetik, Befolkning och Energi" inte mindre än 1742 gånger  (hur många gånger han hållit föredraget sedan dess vet vi ej).

Ett av Alberts mest kända uttalanden är att "människans största brist är vår oförmåga att förstå exponentialfunktionen". Under hela sin karriär använde Bartlett sina kunskaper inom fysik och matematik för att med pedagogiska och otvetydiga exempel förklara och visa varför vi inte kan tala om "hållbar tillväxt", det är helt enkelt en inneboende motsägelse och långsiktigt helt omöjligt. En ändlig planet med ändliga resurser har en yttre gräns och med exponentiell tillväxt med endast några procent per år eller månad når vi botten av resursernas gryta långt snabbare än vad många har insett. Se videon så förstår ni, det är skrämmande enkelt och när man väl börjar tänka på det och använda det i sin vardag får man HELT nya perspektiv på hur vi människor agerar i alla tänkbara sammanhang.

Den mest populära videopresentationen om exponentiell tillväxt med Bartlett på youtube har titeln:
"The Most Important Video You´ll ever See" och har setts snart 5 miljoner gånger...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.