2013-09-06

Fredagsmys: Växer pengar på träd?

Vad är egentligen kvantitativa lättnader? Det har vi och många andra bloggare grävt i länge och framförallt frågat oss hur länge Federal Reserve kan fortsätta att köpa amerikanska statsobligationer och därmed "köpa" sina egna skulder genom att i praktiken skapa pengar ur tomma luften. Hur är det möjligt? Well USA sitter ju händelsevis på världens reservvaluta men allt fler amerikanska investerare börjar ifrågasätta ur länge det kan fortgå. Samtidigt fortsätter Kina växer sig starkare och köper allt mer av det fysiska guldet i världen. 

Vad händer när Kina redovisar sina guldreserver och de visar sig vara större än de i USA? Kanske blir det inte en omedelbar pengaflykt till Kina men i osäkra tider kommer det åtminstone skapa trygghet på den inhemska kinesiska marknaden som växer sig allt starkare, att valutan är uppbackad med mer än luft. Valutatrygghet stimulerar konsumtion, något som de flesta övriga länder bara kan drömma om, framförallt när tillväxten i ekonomin fortsätter att hållas tillbaka av dyrare oljeutvinning.  

Inte ens Federal Reserve är så insnöade i den ekonomiska tillväxtreligionen att de tror de kan fortsätta att trycka pengar (köpa amerikanska statsobligationer) i evighet, detta då det snart skulle innebära att ALLA amerikanska statsobligationer ägs av USA själva. "Tack för fikat" skulle förstås Kina och Japan säga som idag är världens två största innehavare av just amerikanska statsobligationer då de därmed skulle slippa sitta på Svarte Petter när värdet på amerikanska statsobligationer så småningom faller. Men så korkade är inte Fed för då flyr investerare till kinesiska Yuanen  eller något annat tillgångsslag som inte förlorar i värde på samma sätt. Istället annonserar FED nu att man ska minska sin månatliga QE på 85 miljarder dollar...blir ett intressant experiment minst sagt. 

Samtidigt ligger Syrien som ett mörkt moln över nyhetsrapporteringen men få noterar att största hotet med Syrien är ett stigande oljepris i ett läge när världsekonomin redan är hårt sargad.  

Förvisso har USA sin kärnvapenmyntfot men den hjälper inte den egna ekonomin annat än tillfälligt. USA är inte ensamma om att skjuta sina problem på framtiden men att amputera en arm snabbt och gå vidare är långt mycket bättre än att börja tära på hela kroppen långsamt vilket man gör nu. 

Vårt fredagstips blir därför att kika på "Does Money Grow on Trees?". En sevärd dokumentär där ett av CNBC:s nyhetsankare, Lindsay Williams tar sig an den amerikanska ekonomin och gör en pedagogisk genomgång av några av huvudproblemen och vad vi kan vänta oss framöver. Många intressanta intervjuer utlovas. 

Någon kanske undrar, hur det kommer sig att amerikanska aktiemarknaden är uppe på rekordnivåer? 
I en av intervjuerna säger Byron Wien, Vice ordförande för Blackstone Advisory Partners, "att 75% av QE (pengarexpansionen) går till finansiella tillgångar"...Detta innebär att trots att den reela ekonomin står och stampar, råder de glädjeyra på börsen, vilket alltså inte är så konstigt! Det är även ett tydligt tecken på starten av en negativ inflationscykel.  

Nedan del 1 av 4, resten finner ni på tuben. 

Trevlig fredag!
2 kommentarer:

 1. "..minska sin månatliga QE på 85 biljoner dollar.."

  Jag vill gärna göra affärer med dig: du säger att att det som på amerikanska heter "85 billion dollars" är detsamma som "85 biljoner dollar" på svenska.
  Frågan är du bör ställa dig är: vill du göra affärer med mig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Hoppsan!!! Ska givetvis vara miljarder o inget annat! Ibland tappar man pucken med för många bollar i luften! :P Tack för korrigeringen!
   mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.