2013-01-08

USA skuldkris är löst med ETT MAGISKT MYNT!

Vad sägs om ett mynt vars värde på ett magiskt sätt tillskrivs 1 biljon dollar (1000 miljarder dollar). Det hela låter som ett galet aprilskämt men det är nu åter upp för diskussion i amerikansk media sedan en analytiker för en forskningsgrupp vid Guggenheim Securities i Washington väckt den fantastiskt bisarra idén. 

Väckt då den redan vara uppe och snurrade som idé inom bloggsfären när kommentaren ”Beowolf” fick en amerikansk blogg  att skriva inlägget ”Låt oss avsluta debatten om skuldkrisen med ett mynt på en uns värderad till 1 biljondollar” i juli 2012.

"...det finns gränser för hur mycket papperspengar USA kan cirkulera och regler för tryckandet av mynt i guld, silver och koppar. MEN, Finansdepartementet (i USA) har stort manöverutrymme när det gäller mynt av platinum. Teoretiskt sett kan USA:s myntverk skapa en handfull biljoner dollar (eller mer) med endast några platinum mynt. Presidenten skulle sedan besluta att mynten förvaras hos Federal Reserve som sedan skulle placera mynten hos Finansdepartementet som nu kan betala alla sina skulder och alla uteblivna betalningar kan avskrivas från ekvationen...."

Guggenheim skriver dock att:
"...effekterna på valutamarknaden och inflationen är dock oklar, minst sagt. Det skulle sannolikt även väcka en våg av rättegångar och skapa två typer av statspapper..."

Inte ens CNBC köper den tossiga idén vilket kanske låter bra men än är inte sagan om det magiska myntet slut. FEDI (Federal Reserve) och amerikanska Finansdepartementet med Timothy Geitner i spetsen kommer försöka hitta på alla möjliga "lösningar" och trix för att skjuta på skuldkrisen.  Men något som bara kan hanteras genom att sluta ta lån från framtiden och sluta spendera pengar man inte har kan inte lösas genom att injesera patienten med mera steroieder och för att få patienten att ta mera lån. 40 års pengarexpansion har nått vägs ände och inom 2 år förfaller 50% av de 10 mest skuldtyngda nationernas skulder.  

Vi behöver knappast understryka att en ekonomi inte kan fortsätta växa exponentiellt utan billig energi och att vi befinner oss  vid den tidpunkt då detta inte längre kan fortsätta då råoljeproduktionen i världen princip legat still sedan 2005 -smörjmedlet för hela världsekonomin.

I naturen utgör ekosystemen taken vilka när de nås får systemen att falla sönder, vår nuvarande världsekonomis tak utgörs av tillgången på billiga fossila bränslen på en ändlig planet. När fossila bränslen inte längre kan utvinnas i växande takt och snart istället minskar måste systemet förändras i grunden eller så blir det som med ekosystemen men det vill vi väl inte!?  

För mer info om jakten på generallösningar på skuldkrisen läs framförallt artikeln av John Carney för CNBC och se videon nedan...som vanligt är det svårt att se helheten när allt ska lösas snabbt och utifrån ett perspektiv. Fundera själva.   

2 kommentarer:

 1. Jaha, då köper jag ett frimärke (6 kr för 1:a klassbrev), skickar det till CSN och säger att mitt återstående lån på 60 tusen kr är återbetalat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja varför inte! Om de blir diskussion om saken är det bara att hänvisa till riksbanken eller ECB så löser de säkert det hela med en klackspark...

   mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.