2013-12-04

Elons Spacex skickar upp första kommersiella satelliten i jordens omloppsbana

Vi har tidigare skrivit om entreprenören Elon Musk och hans många upptåg. Med alltifrån revolutionerande elbilar med Tesla Motors och dess framgångsrika elbil Tesla Model S till Solarcity- USA:s största leverantör, designer och installatör av solceller, är det svårt att inte bli imponerad av denna herre med rötter från Sydafrika.

Elon som alltså är USA:s första entreprenör att grunda två företag värderade till många miljarder dollar och sedan driva båda samtidigt som VD. Herr Musk är VD för Tesla Motors men alltså "bara" styrelseordförande för Solarcity som för övrigt leds av två av hans kusiner...

Elon är dock VD och grundare av ett annat företag, SpaceX. SpaceX är ett privatägt rymdbolag som är det första att skicka rymdfarkoster ut i rymden utan uppbackning av en regering (annat än under flera stora kontrakt av NASA som lagt ner sitt rymdfärje-program och lämnat över ansvaret till SpaceX när det gäller transporterna till den internationella rymdstationen ISS).

Vi skulle kunna skriva hyllmeter om Elon Musk och SpaceX men med anledning av att SpaceX nu lyckats skicka upp sina första kommersiella satellit SES-8 som främst ska användas för högupplösta sändningar i Indien tyckte vi det var på tiden att uppmärksamma detta enastående företag. SpaceX, har trots allt på bara några år skakat om både människors drömmar om Mars och nationella såväl som privata satsningar på rymden.

Lockheed Martin, Boeing och andra konkurrenter får nog hålla i hatten och Kina, Ryssland och Europa ska inte ta något för givet i tävlingen om vem som ska bli mest framgångsrika i rymden, SpaceX har sedan det grundades 2002 nu vuxit till över 3000 hungriga ingenjörer som i princip bygger rymdraketer och rymdfarkoster från frukost till kvällsmackan och allt under ett tak i en gigantisk anläggning i Kalifornien.

Varför satsa på rymden tänker läsarna som är insatta i problematiken kring Peak Oil och nuvarande ekonomiska tillväxtkris? Ska vi inte spara på vår olja och få ordning på vår skuldövertyngda ekonomi först? Javisst går det åt stora mängder raketbränsle till uppskjutningar genom jordens atmosfär och inte är det miljövänligt och givetvis ska vi börja tala klarspråk om tillväxt och vad som krävs för att bygga en hållbar ekonomi i första hand. I det stora sammanhanget är det dock inte raketbränsle vi ska oroa oss över, utan hur vi transporterar oss runt klotet eller inom länder på flytande bränsle som idag.

Elon och SpaceX arbetar i alla fall på raketer som ska gå att återanvända och det är möjligt att framtidens raketer kommer kunna drivas på metangas och fyllas på med metangas från Mars, för återfärd till jorden tex.    

Det är dock svårt att inte hålla med Elon om att en dag kommer jorden förintas eller dess civilisation i praktiken helt slås ut av en gigantisk asteroid eller liknande (det är ju bara en tidsfråga). Vi måste, med denna logik i sinnet, ha en planet B och där är Mars det just nu bästa valet. Ska man tro Elon (och han är övertygande i sin framtoning och i vad han lyckats med hittills trots alla tvivlare), är första mänskliga färderna till Mars bara 10-20 år bort, kanske mindre.

Elon menar dessutom att människan måste ha något positivt att se fram emot, att varje dag vakna och tänka ungefär "nu arbetar vi för något bättre gemensamt och då kan Mars var en del av detta". Självfallet ska vi göra allt för ta hand om jorden och som Elon brukar säga "just nu spelar vi rysk roulette med atmosfären och genomför människans genom tiderna största experiment för att se om det håller" vilket vi måste sluta med.

Detta är också en av anledningarna till att Elon ser det som helt oundvikligt att alla transporter kommer bli eldrivna (observera inte en miljard elbilar). Drivet till omställning av transportsektorn kommer inte vara miljön i första hand (folk/företag drivs tyvärr av plånboken) utan för att det kommer bli oundvikligt då framtidens transporter inte kan drivas på ändliga fossila resurser.

Peak Oil kommer göra det olönsamt (oljeanvändning för att driva transporter som idag) när oljepriset fortsätter att stiga och dessutom möjliggöra en annan teknikutveckling i takt med man ställer om till eltransporter. Elon har till och med talat om flygplan kan göras eldrivna "men han har inte tid med det just nu". Med Hyperloopen och tre stora företag att driva är det minst sagt förståeligt...

Se gärna uppskjutningen av Space X Falcon 9 raket med SES-8 satelliten "i bagaget".En av många intressanta framträdanden med Elon finner ni nedan, denna med fokus på SpaceX:

1 kommentar:

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.