2014-12-30

Oljebarometern -30 december

Peak Oil Måste läsas

China's largest inland oil field depleting, UPI, 29 dec 2014

-Kina största oljefält, Daqing har svårt att tjäna pengar vid dessa oljeprisnivåer och ytterligare åtgärder för att förlänga produktionen i det redan sinande oljefältet är svårt att motivera vid ett oljepris runt 60 dollar per fat. Oljeproduktionen kommer därför sannolikt falla ännu snabbare i detta Kinas viktigaste oljefält som i år stått för en fjärdedel av Kinas produktion. Ännu ett exempel på hur ett kraftigt fallande oljepris kan skapa större oljebrist och högre oljepris längre fram.

Oil prices a cause for Scottish concern, Daneil J. Graeber, UPI, 30 dec 2014

-85 % av planerade oljeutvinningsoperationer i Nordsjön riskerar att skjutas på framtiden pga av oljeprisfallet och Edinburg måste nu omvärdera sina långsiktiga investeringar för att oljeproduktionen inte ska falla snabbare än vad den redan gör. Effekterna av minskade investeringar nu ser vi första om några år.

Libya's losses mount as oil terminal burns, UPI, 29 dec 2014

-En militant grupp vid namn Libya Dawn attackerade förra veckan hamnen Es Sider där minst 5 oljecisterner till ett värde av 100 miljoner dollar ska ha satts i eld.

Ekonomicirkusen

Japans regering godkänner stort stimulanspaket
Svenska Dagbladet, 29 dec 2013

-Gigantiskt stimulanspaket av japanska regeringen med Shinzo Abe i spetsen är ingen långsiktig lösning för att vända den japanska skutan.

Greece plunged into crisis as failure to elect president sets up snap election

-Grekland må vara ett litet land och Europa har större problem i öster på kort sikt men Grekland är symboliskt viktigt för den tillväxt som övriga regionen inte lyckats skapa trots historiskt omfattande stimulansåtgärder från ECB och respektive länders centralbanker.

Röst 4 - Stellan Tengroth

-Mycket läsvärt kapitel om tillväxt ur antologin Att Svära i Kyrkan. Detta kapitel av bloggrannen och författaren Stellan Tengroth.


Det nya Kina 

Kina påbörjar bygget av egen Panamakanal i Nicaragua

-Läsvärd om artikel som är ännu ett exempel hur Kinas ökar sin utländska investeringar genom gigantiska infrastrukturprojekt och på så vis bygger broar för framtida avtal som kan säkra landets växande behov av naturresurser. Se även relaterat inlägg vi skrev nyligen om Kinas utbyggnad av en den nya Sidenvägen.   

A boom year for China's tech companies, Raphael Balenieri, Aljazeera, 30 dec 2014

-Som en notis i den här artikeln läser vi att Kinas ledande sökmotor, Baidu ska investera 300 miljoner dollar i en forskningsanläggning i Kalifornien för utveckling av artificiell intelligens (AI). Något som vi bör vara mycket uppmärksamma på. Johan skrev en artikel i julnumret av OM Omställning, om riskerna med utvecklingen av artificiell intelligens. Många avfärdar naiivt riskerna med AI då få har insyn i den exponentiella utveckling som pågår inom detta område. En utveckling som i bästa fall kan hållas under kontroll genom en internationell myndighet som bestämmer hur AI får användas. Som det är nu är det ett fåtal gigantiska företag och försvarsmakter som tar beslut som kan bli avgörande för hela mänsklighetens framtid inom bara några årtionden.


Ny Teknik & Övrigt

En ny julklassiker? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.