2014-12-22

Guvernör i New York förbjuder fracking

En av få delstater i USA som lyckats hindra en i övrigt explosionsartad spridning av de minst sagt omtvistade metoder som används vid utvinningen av skifferolja och skiffergas, är New York.

När delstatens medborgare blev medvetna om att delstater som godkänt den så kallade frackingmetoden sett ökad förekomst av giftig metangas i sina grundvattentäkter och i luften -med sjuka människor och djur som följd, jordbävningar och att stora landskap blivit förändrade i grunden efter olje- och gasindustrins framfart - satte en mobilisering igång.

Invånare i New York är väl medvetna om värdet av rent sötvatten. New York är nämligen en av få delstater i USA som kan erbjuda det vi svenska tar för givet, färskt och rent vatten direkt ur kranen. New York har tillgång till bland annat Delawareflodens sötvatten som även är en central källa till vattentäkter för delstaterna New Jersey, Pennsylvania och Delaware.

Efter de största miljöprotesterna i delstatens historia tvingades delstatens miljökommissionär så 2008 införa ett tillfälligt förbud för fracking i delstaten, ett förbud som skulle gälla till minst april 2015. 

Nu har alltså delstatens omvalda guvernör Andrew M. Cuomo, tillsammans med delstatens politiska ledning, beslutat att förbjuda fracking av skiffergas och skifferolja i New York. New York Times som rapporterade om nyheten i onsdags skriver att Cuomo haft press på sig omfamna skifferutvinningens framfart för att hantera det svåra ekonomiska klimatet som kanske drabbat New Yorks förorter och granndelstater värst.

I artikeln citeras Cuomo kommentera beslutet med: "Ingen har någonsin sagt till mig -jag tycker fracking är fantastiskt", han lade även till att svaret har varit "inte enda person i dessa samhällen". Ändå menar Cuomo, har hans beslut framställts som att "jag har inget annat val än att godkänna fracking".

Frackingmetoden som alltså innebär att enorma mängder vatten, kemikalier och sand pressas ner i marken med hjälp av högt tryck (från tillsatt naturgas) som skapar sprickor i marken och på så sätt frigör naturgas och olja som annars inte kan utvinnas.  

Det är förstås glädjande att New York nu står upp mot de kortsiktiga ekonomiska och politiska intressen som pressar på för fracking i delstaten.

Delawarefloden - en av USA:s viktigaste sötvattenskällor

Källa bild: Wikimedia commons, publika rättigheter

Den avgörande frågan är förstås vilka spridningseffekter beslutet att förbjuda fracking i en av USA:s folkrikaste delstater kommer få på andra delstater. Kalifornien och Maryland har till exempel ännu inte beslutat hur man ska göra. Men fram till det här beslutet har till exempel guvernör Brown i Kalifornien förnekat hälsoriskerna med frackingen.

Pennsylvania ser i stället sätt att dra in skatt på skifferutvinningen och tycks obekymrad över hälso- och miljöriskerna.  

En vecka innan beslutet i New York, kom ett lagförslag från två kongressledamöter om att införa förbud mot fracking på allmän mark. Det lär knappast få gehör i kongressen som med både stöd av demokrater och republikaner fram till nu stött skifferutvinningen, i hopp om att de ska ta USA ur den ekonomiska krisen.

Det blir dock spännande att följa reaktionerna av beslutet. Om de blir business as usual eller om kombinationen av förbudet i New York och de stigande utvinningskostnaderna och olönsamheten för många skifferbolag vi skrivit om tidigare, leder till en viss förändring av hajpen kring skifferutvinningen i USA. 

Oljeprisfallet icke att förglömma.

Vi avslutar med samma ord som miljökommissionär Howard Zucker yttrade när han avslutade sina slutsatser i en presentation av Department of Healths gransking av fracking, inför New Yorks guvernör, i onsdags förra veckan:

"Skulle jag vilja bo i ett samhälle som tillät fracking? Svaret är nej".

3 kommentarer:

 1. Floden rinner väl ändå ut i havet, så Pennsylvania är ju nedströms från NY. Eller missar jag nåt i resonemanget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apropå detta alltså:

   "Frågan är dock hur mycket förorenat vatten New York-borna kommer drabbas av då Delawarefloden trots allt förmer sig vatten från delstaten Pennsylvania där skifferutvinningen sprider som en löpeld över grundvattentäkter som angränsar direkt till floden, som sedan förgrenar sig vidare till New York i norr."

   Radera
  2. Hej! Det är korrekt, Delawarefloden mynnar ut i Atlanten och passerar bara New York norrifrån via Pennsylvania o Delaware. Där blev det fel! Korrigerar, tack för påpekandet.
   Mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.