2015-03-17

Claes Hemberg har inte gjort sin hemläxa -luras av Radetzkis åsikter

Claes Hemberg sparekonom vid Avanza Bank har med hull och hår köpt professor Marian Radetzki påstående och prognoser om oljepriset och oljemarknadens framtid. Hade Hemberg börjat granska utbudsöverskottet på marknaden och tittat på vilka oljepriser som krävs för att skifferoljeproduktionen i USA ska bli lönsam skulle han inte kalla Radetzki för oljenestor.

Som vi skrev i en replik på Radetzki artikel i SvD för snart en vecka sedan, har Radetzkis tidigare prognoser allt annat än prickat rätt så varför skulle de göra det denna gång? Även professor Kjell Aleklett som däremot med rätta kan kallas en svensk oljenestor och Mikael Höök, lektor och en av ledarna för forskningsgruppen Globala energisystem vid Uppsala Universitet- har gått igenom Radezkis påstående och prognoser och visat att de saknar vetenskaplig grund/verklighetsförankring.

Tvivlar man ändå är det bara att se den pinfärska presentationen som Arthur Berman höll nyligen för Houston Geological Society. Berman är högt respekterad geolog och energirådgivare som regelbundet bjuds in av investerare och företag inom olje/energisektorn för hans långa erfarenheter av just amerikansk olje/gas-produktion.

Tvivlar man ändå (det tvivlar vi på) är det bara att läsa den mest omfattande studien som gjorts av USA:s skifferutvinning- den talar sitt tydliga språk.  

Slutsats: 
  • Nej, oljepriset kommer inte förbli på dessa nivåer många år framöver på grund av "ny teknik" eller en "amerikansk skifferrevolution". 
  • Peak Oil för den konventionella oljan inträffade nog runt 2005, vilket innebär att den billiga/lättutvunna oljan måste ersättas med energikrävande/dyr oljeutvinning som skifferolja och oljesand. Detta kommer tvinga upp oljepriset, annars kan oljebolagen överhuvudtaget inte ta upp oljan och få den såld med lönsamhet.
  • Minskad efterfrågan på olja med Kina i spetsen som sänker sin årliga tillväxt och satsar på hållbar energi kommer påverka på lång sikt men är inte huvudskälet till den låga oljepriset nu. När marknaden har ett par miljoner fat extra att konsumera/sälja per dag, faller oljepriset snabbt. Fram till för några år sedan var det snarare en avsaknad av ett par miljoner per dag i kombination med att OPEC med Saudiarabien i spetsen styrde utbudet mot maximal vinst med ett högt pris som avgjorde. Av något skäl har OPEC valt att inte minska sin produktion som de gjort tidigare för att behålla ett högt oljepris 
Minnet är kort hos människan, men verkligheten kommer alltid ikapp.

2 kommentarer:

  1. Jag har snurrat runt och läst lite varstans här på internet och när det för tillfället det låga oljepriset i Saudiarabien kan jag inte få det till något annat än att det är USA som styr det hela.De vill krascha Ryssland ekonomiskt och deras valuta har de också kört i botten. Saudiarabien lyder USA till 100%.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej. Kan mycket väl vara så, det påminner förstås mycket om hur Sovjets ekonomi kraschade som en följd av ett fallande oljepris som bland annat orsakades av en explosionsartad ökning av oljeproduktionen i Saudiarabien och Mellanöstern.

      Vad som kanske är mer intressant är hur oljeprisfallet kommer påverka USA:s egen oljeindustri och OPEC och Saudiarabiens oljeproduktionen när priset vänder upp igen. Eller snarare hur länge klarar oljebolagen fallande oljeintäkter och hur länge kan stater i Mellanöstern vars regimer bygger sin politiska kontroll genom intäkter från olja som subventionerar billig konsumtion, hantera att statskassan sinar?

      Det blir ett spännande år minst sagt.

      Mvh
      Johan

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.