2015-03-19

Oljebarometern -19 Mars

Peak Oil Måste läsas

World Oil Demand Surges: A Data Point For Price Recovery, Arthur Berman, ASPO-USA, 16 Mars 2015
-Överutbudet av olja på världsmarknaden minskade från ca 1,68 miljoner fat per dag i januari till 0,56 miljoner fat per dag under februari enligt en analys av Arthur Berman. Fortsätter det kan vi se utbud och efterfrågan på olja mötas igen redan i sommar och därmed högre oljepriser. Tiden får utvisa.

Now the Energy Pain Begins: 100,000 Layoffs and Counting, Andrew Topf, Oil Price, 18 Mars 2015
-Oljeindustrin har fortsatt stora problem med lönsamheten på grund av det låga oljepriset. Särskilt drabbat är Kanada vars utvinning av oljesand är ännu mer energikrävande och kostsam än skifferutvinningen av i USA. Se även tidigare inlägg hur oljepriset drabbar oljeindustrin.

Vykort från framtidens stad, Anders Sundströ, Dagens Nyheter, 12 Mars 2015
-Framtiden kan se mycket olika ut beroende på hur vi ställer om från den fossilberoende ekonomin men det är fossilberoendet som kommer tvinga oss att ställa om vare sig vi vill eller inte. Det är därför viktigt att inte bara tala om "hur vi vill framtiden ska se ut" utan att samtidigt tala om inom vilka gränser/ramar vi kan bygga framtiden.

The Global Coal Boom Is Going Bust: Report, Mike Gaworecki, resilience,org, 18 Mars 2015
-Ser vi ett trendbrott för produktionen av nya kolkraftverk och produktionen av kol? Eller bara en temporär minskning på grund av lägre ekonomisk aktivitet? Kommer Kina ställa in byggandet av ännu fler planerade kolkraftverk efter den omtalade kinesiska dokumentären som nyligen fick flera hundra miljoner kineser medvetna om allvaret i frågan?

Ekonomicirkusen

Riksbankens räntesänkning och fortsatta expansion av kvantitativa lättnader/köp av statsobligationer: 

Riksbanken sänker räntan igen, Johan Prane & Catarina Friskman, Sveriges Radio, 18 mars 2015

-Stefan Ingves kommenterar en ytterligare sänkning av minusräntan bland annat med att han inte tror det kommer få folk att ta ut sina pengar och "stoppa dem i madrassen", med anledning av att det kommer kosta att ha pengarna på en sparkonto. Men inte ens om människor ville stoppa pengarna i madrassen skulle det vara möjligt för mer än några få. De digitala pengarna i systemet är nämligen många gånger större än det finns kontanter...och Sverige leder samtidigt vägen mot det kontantlösa samhället. Det där med att stoppa pengarna i madrassen blir alltså snart förlegat, vare sig vi vill eller inte.

”Är vi fast i skuldfällan?”, Andreas Cervenka, Svenska Dagbladet, 18 Mars 2015
-En journalist som vågar ställa de svåra men ack så nödvändiga frågorna.

Var fan ser ni krisen, Riksbanken?!, Flute-tankar, blogg. 18 Mars 2015

Räntesänkningen - vansinnet fortsätter
Cornucopia/Lars Wilderäng, blogg, 18 Mars 2015


Det nya Kina 

China, Japan hold first security meeting in 4 years, China Daily, 19 Mars 2015
-Försvars- och säkerhetsrepresentanter för Japan och Kina träffas idag för första gången (åtminstone officiellt) på 4 år. Kommer det lätta på trycket i Sydkinesiska havet? Well, läs nästa nyhet och fundera.

U.S. Navy commander suggests ASEAN patrols in South China Sea
Andrew W. Pestano, UPI, 18 Mars 2015
-chefen för den 7:e amerikanska flottan föreslår att att länder inom Assoication of Southeastasian Nations såsom Vietnam, Indonesien och Thailand går samman för att extrapolera sina vatten i Sydkinesiska havet. Om de gör det kommer de ha stöd av amerikanska flottan. Om så sker lär det inte uppskattas av Kina men är ett sätt för USA att behålla inflytande i regionen som annars riskerar omfamnas allt mer av Kina.


Ny Teknik & Övrigt

SÄPO: Var tredje rysk diplomat underrättelseofficer, Olle Nygårds, Svenska Dagbladet, 18 Mars 2015
-Kalla krigets dagar är förbi men har tagit ny skepnad. Kryddar vi grytan med Kina, USA och Ryssland har vi ett modernt recept för något som åtminstone börjat småputtra.   

Mumbai Is Being Buried Under a Mountain of Its Own Trash,Bhuma Shrivastava & Auto Antony, Bloomberg, 17 Mars 2015
-Inte bara Indien som behöver nytänkande kring avloppssystem. Även Sverige skulle kunna göra mycket spännande och samtidigt sänka kostnaderna genom börja installera torrtoaletter med kretsloppssystem som det här svenska företaget.

2 kommentarer:

 1. Blir det minusränta på konton kommer nog uttag av kontanter kommer att öka rejält. Blir intressant att se vad som händer då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Visst blir det så men hur mycket kontanter kommer det finnas o vad kommer banker göra för att hindra detta? Så sent som häromdagen skulle jag ta ut kontanter vid en automat i Falun men efter en stund blev jag undrande när jag inte hittade något alternativ för uttag, bara insättningar o överföringar! Det fanns ingen möjlighet att ta ut pengar utan en banktjänsteman hänvisade mig till en annan automat...
   Mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.