2015-12-02

Höghastighetsbanor i Kalifornien VS andra hållbara transportalternativ?

Nu har vi redigerat klart den tredje delen som berörde stadsplanering för Podcars/PRT-system från Podcar City 9 konferensen Johan deltog i Kalifornien.

I denna presentation ligger fokus egentligen inte på Podcars utan på planerade höghastighetsbanor inom Kalifornien. För presentationen står Ben Tripousis som är regionchef för norra Kaliforniens Highway Speed Rail Authority, Den myndighet som tillsammans med sin södra motsvarighet bland annat är i full gång med att förverkliga en höghastighetsbana mellan San Francisco och Los Angeles.
Höghastighetsbanan ska stå klar 2029 och beräknas kosta minst 68 miljarder dollar och bli USA:s dyraste infrastrukturprojekt någonsin.

Men bygget är omtvistat. Som vi skrivit om tidigare har beräkningar gjorda av bland andra Elon Musk visat att en Hyperloop- bana för samma sträcka skulle kunna byggas för en tiondel av kostnaden, resan skulle kunna ske i över 800 km/h mot max 350 med California Highspeed Rail och dessutom skulle resan med en i Hyperloop-kapsel kunna ske betydligt billigare för passageraren.

Det är förstås onekligen mycket prestige investerat i höghastighetsbanan och det kommer ta väldigt lång tid att få den klar. Om det i slutändan kommer göra någon större skillnad för trafiken på vägarna och oljeberoendet i Kalifornien återstår att se. Men gissningsvis hade investeringar med denna enorma summa inom städer och mindre orter mellan San Francisco och Los Angeles fått större effekt. Tex genom investeringar i trådbussar, spårvagnar och varför inte Podcars? Godstrafik och persontrafik på järnväg som inte drivs diesel hade även varit ett stort fall framåt.

Se hur som helst Ben Tripousis presentation "California Highspeed Rail- Connecting California" som är intressant på många sätt. Bland nämns att:

Kaliforniens befolkning väntas växa från dagens 38,5 miljoner till 50 de närmaste 15 åren.

Kalifornien är världens 7:e största ekonomi.

Kalifornien har 6 av de 30 mest förorenade städerna i USA

Kalifornien har två av de mest trafikerade flygplatserna i landet.  

Mer om Ben Tripousis kan ni läsa här där ni även kan ladda ner alla slides till presentationen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.