2015-12-18

JULKLAPPSMYS från oss på Olja för Blåbär

Här kommer lite julklappstips från oss på bloggen. De flesta går att beställa så de kommer innan jul, annars ska de vara framme i mellandagarna. Men innan vi inleder denna kavalkad av konsumtions och kunskapstips, fundera vad ni köper nu till jul, stöd lokala producenter så långt som möjligt och njut av familj, vänner och bekanta då kan det bli en högtid på riktigt!


Olja för Blåbär - ENERGI, MAKT OCH HÅLLBARHET (2015)

Vår egen bok som är illustrerad av Anna Westin, skaparen av bland annat illustrationerna till 2014 års julkalender för Sveriges Radio.

Om Olja för Blåbär skriver tex Johan Kuylenstierna, chef för Stockholm Enivironment Institute (SEI) så här:

"Detta är en bok som borde delas ut till samtliga skolelever i årskurs tre på gymnasiet – men även till samtliga riksdagsledamöter och gärna till alla företag inom Svenskt Näringsliv."

Med andra ord passar Olja för Blåbär till de flesta!

För mer om boken, recensioner och fler av de många fina kommenterar boken fått läs här.

Signerade böcker kan beställas av oss. Den finns förstås även att beställa via förlaget eller från CDONAdlibris, Bokus mfl. Eller i en välsorterad bokhandel och i de flesta stora bibliotek runt om i landet.  

Vikten av Vatten av Torbjörn Nilsson

Vikten av Vatten av Torbjörn Nilsson (2015)

Vikten av Vatten av debutförfattaren Torbjörn Nilsson, är en eminent bok av en svensk författare som i Jules Vernes och Voltaires anda beskriver en spännande resa i framtiden där läsaren samtidigt får fakta om vår tids största utmaningar serverade på ett snyggt sätt. Läs Johans recension av boken för mer info.

Boken kan beställas av författaren via dennes site eller via Adlibris.


Stjärnfall av Lars Wilderäng (2015)

Författaren och bloggrannen Lars Wilderäng/Cornucopia?:s eminenta uppföljare till första boken i den spännande och lärorika trilogin som inleddes med Stjärnklart. För mer om dessa böcker se tidigare recension.

Boken finner ni hos CDON, Adlibris, Bokus mfl. i alla format.DEN DOLDA ALLIANSEN - Sveriges hemliga NATO-förbindelser av Mikael Holmström (2015)

En mycket spännande och avslöjande bok om Sveriges hemliga samarbeten med NATO under efterkrigstiden, kalla kriget fram till våra dagar...Ett måste om man ska förstå Sveriges säkerhetspolitik idag och vad vi kan vänta oss framöver. Skriven av en av Sveriges främsta säkerhetspolitiska journalister. Årets upplaga är uppdaterad med ett nytt kapitel om "Det nya kalla kriget" med bland annat effekterna av Rysslands annektering av Krimhalvön i Ukraina.


Bikes Vs Cars av Fredrik Gertten 

Mycket sevärd dokumentär av den svenska filmaren Fredrik Gertten som precis släppts. På ett sakligt sätt skildras cykelns möjligheter och fördelar som transportmedel i en värld där den oftast motarbetas till förmån för bilen i världens storstäder. Men Gertten skildrar en växande rörelse och insikt om det ohållbara i denna utveckling från LA i USA till Sao Paulo i Brasilien.

För oss svenskar finns dokumentären att se gratis via SVT-play fram till 13 Maj 2016 men den kan även streamas och laddas ner via Vimeo.Baserat på den bästsäljande boken av den amerikanska författaren Sue Monk Wood, har det gjorts en mycket varm och samtidigt dramatiskt film som verkligen rekommenderas. En del om bin men överlag en film som bjuder på skickligt skådespeleri och livets utmaningar som bör passa många. Med bland andra Queen Latifah, Kate Hudson och Dakota Fanning. 


Inte bara Honung av Markus Imhoof

Kanske den bästa film som gjorts om binas betydelse. En film med mycket kärlek men också djupt allvar som bör ses av alla som inte sett den eller vill få en kort inblick i binas värld och vad som håller på att hända med dessa världens viktigaste pollinatörer.  

För mer om bin och biodling se gärna någon av Johans tidigare videos och inlägg, biodlingen är åter på stark frammarsch i Sverige! Missa heller inte den mycket sevärda miniserien om våra Makalösa bin som finns att se på UR-play fram till den 15 juni 2016.

Podcar- Maraton!

Sist men inte minst vill vi tipsa om gratis julklappar i form kunskap och inspiration om Podcars- ett av framtidens hållbara transportmedel som är på gång i många delar av världen. Ni kan lära er mer om Podcars eller Personal Rapid Transit (PRT) som de även kallas. genom att titta på någon av de presentationer och intervjuer Johan filmade under Podcar City 9 -konferensen i Kalifornien nyligen (fler kommer i dagarna).

Vi avslutar med lite fredagshumor:

Tänk om det var så här när du skulle provköra en ny diesel/bensinbil...Tänk om samma självklarhet existerat för 50 år sen...


Trevlig fredag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.