2016-05-19

Sveriges krisberedskap och sårbarhet prövas- dags att vakna!

Idag påminns vi återigen om Sveriges stora sårbarhet för IT-attacker och sabotage mot samhällsbärande infrastruktur, ja eller helt enkelt beroendet av centraliserade system utan lokal backup och krisberedskap.

I början av 2015 släcktes i stort sett hela Gotland ner i nästan två timmar. Åtminstone i Visby-området gick det heller inte att tala i mobiltelefon. Batteriback-up...näpp icke fungerande.

Idag och de senaste dagarna har Sverige utsatts för en koordinerad attack mot centrala IT-system och samhällsbärande funktioner. Att det är en riktad attack råder det inget tvivel om, det är helt enkelt för många sammanträffande på en gång. Bloggrannen Cornucopia?/Lars Wilderäng sammanfattar det hela väl:
  • Radio- och TV-stromasten i Hägarlerd har rasat
  • Rakeltjänst för blåljusmyndigheterna saboterad i Tranemo
  • SR och SVT i Göteborg har stora problem
  • Luftrummet stängt i Mälardalen och norrut pga "kommunikationsproblem" och "problem med radar", även Landvetter har stängt ner. Plan får dock landa. Wilderäng/Cornucopia? har sökt Luftfartsverkets presstjänst för att be dem specificera "radar" och sådant som de inte använder nuförtiden. De svarar dock inte i telefon. Bäst så, kanske?
  • SJ:s bokningssystem är nere
  • G4S larmcentral i Stockholm ska enligt uppgift ha problem
  • SOS Alarm 112 hade problem i hela landet och gick inte att nå
Enligt Swedavia ska felet i flygtrafiken ha berott på ett tekniskt fel i datakommunikationen som nu är löst och trafiken ska komma igång nu under eftermiddagen och kvällen. Oavsett, bör detta få svenska myndigheter att fundera ett par gånger till innan man låter SAAB fjärrstyra Sveriges flygledartorn från ett eller par ställen. En riktad attack och all trafik drabbas... 

Det hela påminner oss om hur sårbara centrala system kan slås ut och få löjligt stora konsekvenser. När effektivitet och kostnadsbesparingar får härja fritt utan något helhetsperspektiv med långiktighet och krisberedskap med i kalkylen, byggs sårbarheter in i systemet som inte kan hanteras när de "testas" avsiktligt eller oavsiktligt på grund av en storm eller liknande.

Utan att spekulera i vem eller vilka som ligger bakom attacken, bör attacken ses som ännu en väckarklocka för svenska myndigheter såväl som svenska medborgare om att se om sin krisberedskap.

För mer om krisberedskap se gärna vår debattartikel i Dagens Samhälle från i somras eller läs något av tidigare inlägg om möjligheten att öka livsmedels- och energiförsörjningen lokalt.      


Sveriges krisberedskap under all kritik, dags att vakna!


5 kommentarer:

  1. Låter lite som i Wilderängs böcker...
    Men jag undrar verkligen hur många kommer att vakna, hur många kommer att försöka dölja problemet och hur många bara rycker på axlerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ron! Ja, eller som känner till vidden av problemet och vad det kan innebära i förlängningen om det får fortsätta. Finns ju alla kategorier men de som stäler om och de blir fler och fler trots att de oftast hamnar långt ner i nyhetsflödet.
      Mvh
      Johan

      Radera
    2. Verkar som det mesta av data och komm beror på Telia, denna gång. Jag jobbade där i många år men bytte till ett datakonsultföretag 2000 och sedan kom en kris för hela konsultsidan.

      Under min Teliatid brukade vi tala om att vi hade system mer komplicerade än ett trafikflygplan men bytte motorer under flygning. Räknades mycket på risker, redundans och alternativa omkopplingar vid fel, men ändå var det givetvis inte helt felfritt.

      För mig är termen "ställer om" inte helt klar. Tolkar den ibland som åter till bondesamhället och det tror jag är osannolikt, men bort från fossilberoendet samt klimatförändringarna helt ok. Under den omställningen kan precis som vid krig eller annat stora störningar i mattillförsel uppstå. Ny teknologi kommer ständigt med ibland stora fördelar och ibland underskattade nackdelar. Satt i styrelsen för ett energiföretag med elnät och lite fjärrvärme över millennieskiftet och jobbade både där och på Telia med 2000 säkring av systemen (Y2K som innebar miljardinvesteringar för att klara system som byggts på 60-70-80-talen med avsikt att ersättas inom några år men hela tiden byggts på lite grann så länge tills insikten kom att de kanske inte klarar att gå från två siffror för årtal). Såg stor risk att både tele- och datakom samt elen skulle störas vid skiftet och vi installerade modernast möjliga kakelugn hemma med möjlighet att elda dygnet runt och goda värden på allt utom möjligen priset. Klart före jul var löftet av leverantören men till min förvåning sa han 23/12 att vi inte fick elda i den på några veckor för den måste hinna torka ordentligt först. Nu var det bara en del frankeringsmaskiner som inte ville fungera 1/1 så problemen var överkomliga.

      Odlar lite hemma för nöje och lite säkerhet. Trivs bra i växthus och den inre rådjurssäkra trädgården. Får mer äpplen och päron en vi än hunnit ta hand om men i kris kommer det till nytta. Ska snart plantera ut mer hallon som växer på fel ställe för skörd nästa år. Kunskap om odling kan spridas snabbt i krisläge från oss amatörer.

      Till Ron skulle jag gissa att några procent vaknar och förbereder sig på lite mer och fler risker. Färre försöker dölja men de flesta rycker på axlarna.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    3. Hej Nanotec! Ja Telia tycks vara felkällan för såväl flyg, SOS alarm som SJ mfl denna gång o inte en attack som det lutade åt först. Dock visar det hur extremt sårbart samhället blivit av fungerande centralstyrda tekniska system.

      Att ställa om till något hållbart och minska sårbarheten för framtida kriser av stor o liten skala, handlar som jag ser det att minska sitt beroende av fossil energi men även bygga kunskap o relationer lokalt för att öka självförsörjning av energi och mat. Tekniken kan skapa fantastiska möjligheter när den byggs in i ett cirkulärt kretslopp o utnyttjas maximalt men om alla prylar, transporter o maskiner ständigt är uppkopplade mot nätet för att fungera el kan bli utslagna av centrala systemfel el liknande-skapas beroenden o sårbarheter lokalt, regionalt o nationellt. Tittar vi på hur naturen är uppbyggd är detta som att bygga ett klent korthus, i naturens byggs många självbärande system som inte har vattentäta skott emellan men klarar tillräckligt med påfestningar för att inte gå under om en el några andra arter/system slås ut.

      Mvh
      Johan

      Radera
    4. Hej Johan!

      Tänkte till och skrev en lång tankegång om hur vi när det gäller tele och datakom inte har lika "centralstyrda system" längre utan istället många fler företag som har sina egna mål samt behovet av att kunderna lär sig att betala lite lite mer för säkerhet kopplat till stor ersättning för stilleståndsminuter. Grovt sett en nedsabling av SJ och en hyfsad förståelse för mitt gamla företag Telia.

      När jag sedan skrev om behovet av övade kurirsystem vid extrema Svenska Svarta Svanar försvann mitt inlägg (skrev direkt utan backup). Talade nyss med min bror och han sa att i Polen idag utgår "alla" från att Putin angriper strax så i Polen är krig inte en Svart Svan utan en trolig förväntad svår olycka.

      Slutar nu pga dålig backup.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.