2011-10-19

Svensk matförsörjning hotad?

Washington Post inledde i våras en serie med artiklar som alla hade gemensamt att de skulle handla om konsekvenserna av, om vi skulle bli utan något som vi vant oss vid tex en råvara, en idé eller en tradition. Den första artikel hade titeln  Imagining a world without oil (en värld utan olja).


Martin Saar sammanfattade artikeln på ASPO-Sveriges hemsida, >>läs gärna här.

Efter att ha läst sammanfattningen slogs vi dock av detta:
Enligt jordbruksverkets siffror finns det endast ca 72 000 lantbruk i Sverige eller ca 177 000 personer som sysslar med jordbruk på hel eller halvtid. Hur en befolkning på över 9 miljoner ska försörjas av som i dagsläget, 2% bönder, med Peak Oil -är sannerligen svårt att få ihop!

När vi nu går in i en tid där energipriserna bara kommer stiga, blir inte matimport i dagens ofantliga skala möjlig. Lokal och regional matproduktion blir ju då knappast en nödvändighet bara i Sverige, samtliga länder kommer att tvingas till egen matproduktion till följd av Peak Oil och kommer därmed knappast att ha lyxen att exportera mat.

Vi tror dock det är mycket viktigt att poängtera av vi i Sverige gärna kan frestas till att tro att Sverige kommer kunna hantera Peak Oil bättre (enklare) än tex USA. I USA utger sig tex mindre än 1% av befolkningen sig för att vara bönder (se EPA:s siffror). Så kan bli fallet men samtidigt har USA en enorm odlingspotential med ett bättre odlingsklimat än Sverige men detta är en småsak i sammanhanget eftersom dagens jordbruk förutsätter billig olja…och därmed blir en jämförelse rätt ointressant.

Falsk trygghet är vår värsta fiende i sammanhanget eftersom ju längre tid det går innan förståelsen av Peak Oil sprids till allmänheten, dess då mindre möjlighet har vi att ställa om ekonomin från en fossilberoende ekonomi till en icke-fossilberoende ekonomi, på ett smidigt sätt.

Vad som är viktigt att förstå är att Sverige med följderna av Peak Oil står inför enorma utmaningar och inte på något sätt kan luta sig tillbaka-tvärtom!

Avslutar med att rekommendera Gunnar Lindstedts artikel i Newsmill från 2008,  “En miljon svenskar måste bli bönder för att undvika svält”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.