2011-10-01

Ännu ett INTE stort OLJEFYND!

När denna blogg drog igång för snart en månad sedan inledde vi det hela med att göra inlägget ”Vad är ett stort Oljefynd?”>>INLÄGG HÄR<<.

Vi får nu anledning att återkomma till detta! I fredagens rapportering står det att läsa om Lundin Petroleums och Statoils glädjeyra >>Dagens Industri artikel<<med anledning av den oväntat stora mängden olja i fyndigheten Avaldesnes utanför den Norska kusten. Ok, för att förstå vårt resonemang läs först vårt tidigare inlägg och begrunda sedan följande: oljefyndigheten i Avaldesnes innehåller 800 miljoner till 1,8 miljarder oljeekvivalenter. Normalt kan man utvinna 25-40% av en oljeresurs/oljefyndighet. Det är ovanligt att man utvinner mer än 25-30% av en oljefyndighet pga  geologiska, tekniska och ekonomiska skäl. Men då Norge har lyckats utvinna 40% av sina fält tidigare och Lundin Petroleum säkert får hjälp av Statoil (norsk erfarenhet) , låt oss utgå från 40%. 40% av max 1800 miljoner fat oljeekvivalenter (råolje fat) är lika med 720 miljoner fat utvinningsbara oljeekvivalenter.

Människan konsumerar 31,755 miljarder fat om året och dessa mikroskopiska 720 miljoner fat kommer först börja produceras om flera år och alla 720 miljoner utvinningsbara fat kommer att ta årtionden att pumpa upp! Allt handlar om i vilken TAKT vi kan få upp oljan i relation till hur mycket vi efterfrågar och konsumerar. Först när media och allmänheten förstår detta grundläggande faktum kommer detta nonsens om “jätteoljefynd” klargöras.

Frågan är dock hur mycket värdefull råolja vi då slösat bort i tron att det fanns massor mer olja att upptäcka istället för att fråga sig när vi kan få tillgång till oljan och framförallt i vilken PRODUKTIONSTAKT! Döm själva.

Tillägg 2011-10-02 Även SvD skriver om fyndet via ett TT telegram här, och respektive DN här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.