2011-11-08

Arla ett hot mot svensk livsmedelsproduktion

Makten över svensk matproduktion hamnar allt mer i händerna på utländska multinationella bolag. Nu senast genom Arlas uppköp av Milko. Risken är uppenbar att även Skånemejerier inom kort slukas av någon utländsk mejerijätte, skriver journalisten Gunnar Lindstedt idag på Svd Brännpunkt.


De stora förlorarna är antagligen oss konsumenter och producenterna dvs bönderna. Det tuffa klimatet och pressade priser som råder för Sveriges mjölkbönder kommer knappast att lätta nu när de kommer att möta större konkurrens. Att konkurrensmyndigheten låtit Arla köra med sitt fulspel år efter år utan efterverkningar är stor skandal. Tidigare artikel i E24 som även rekommenderas, (Artikeln är en sammanfattning av en artikel i Veckans Affärer av Gunnar Lindstedt från i år) där det det beskrivs hur Arla sakta men säkert svälter ut sina konkurrenter genom bland annat prisdumpning. Arlas hemliga plan ser tyvärr ut att förverkligas.



Lindstedt som sedan tidigare är anhängare av Peak oil nämner även det viktiga i att“Matproduktionen måste dessutom bli mer lokal och småskalig för att klara framtidens krav på minskade koldioxidutsläpp och tilltagande energibrist.  Att som i dag använda stora mängder olja för att producera, paketera och transportera vår mat är ohållbart”.

Mer läsning i ämnet:
Fusionen är ett justitiemord, Veckans Affärer 8/11 – 2011

Den köpgalna kon, Veckans Affärer 1/9 – 2011
 
Svensk mjölk snart ett minne blott, Veckans Affärer 8/11-2011

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.