2011-11-12

IEA rapportering men ingen som verkligen lyssnar!

Nu när IEA precis kommit ut med sin årliga World Energy Outlook (WEO) kan det vara nyttigt att gå tillbaka till förra årets utlåtanden från IEA för att få lite perspektiv. Specifikt IEA:s chefsekonom Fatih Birol som ofta uttalar sig för IEA och ofta åker världen runt och presenterar rapporten. 5:e september 2010 intervjuades Fatih Birol av BBC-programmet “One Planet:

Journalisten i programmet går igenom några av IEA:s siffror gällande oljan och säger -det är deprimerande
Fatih Birol svarar då -det är mer än deprimerande, det är alarmerande…det är därför vi försöker informera regeringar om det.

Vidare säger Birol -Om vi antar att de kommande 20 årens globala efterfrågan på olja är konstant (även om han inte tror det) måste vi för att kompensera för den nedåtgående produktionen i dagens befintliga fält, hitta och utveckla motsvarande 4 nya Saudiarabien i produktion. (för den som inte vet -världens idag näst största producent av olja (Ryssland nr 1 nu) och landet med världens överlägset största oljereserver).

-Detta är utmanande, säger Birol.

Journalisten avbryter -en utmaning? Omöjligt helt klart.
-Det är mycket utmanande, fortsätter Birol.

Birol säger att detta är teoretiskt möjligt med tanke på de icke-konventionella oljeresurserna  i världen (tex oljesand från Kanada) men utmanade…

Birol fortsätter -Det är mer och mer utmanande och komplicerat att utvinna  oljan och därför ”The era of cheap oil is over, forever”

Fatih Birol tycker det är viktigt att komma ihåg att ny en ny klimatpolicy kan styra energianvändandet till andra energikällor och effektivare användning av nuvarande oljeanvändande och därmed få ner den ohållbara efterfrågan på olja.

-Vi måste lämna oljan innan oljan lämnar oss, avslutar Birol med

När vi båda lyssnade på Fatih Birols presentation av World Energy Outlook på Näringsdepartementet i Stockholm november 2010 var det just dessa ord Birol inledde med när han kom till presentationen av oljan: ”The era of cheap oil is over”.

Det är just detta vi måste förstå, den BILLIGA oljan har nått eller närmar sig globalt, en maximal produktionstakt. Det är denna billiga olja som håller vår globala ekonomi igång! När den billiga oljan blir för dyr, måste den globala ekonomin som vi känner den ställa om till en regional och lokal ekonomi. För allt som vi tar för givet som billigt blir dyrt när oljan blir dyr  -Så enkelt är det.

1 kommentar:

  1. Bra inlägg budskapet måste hammras in i folk (även i mig) då det är lätt att glömma när tillvaron ändå ser ut som vanligt här hemma. Men man måste se "the big picture".

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.