2011-11-10

Obama vill ge tillstånd att borra i nya områden

Obama administrationen tillkännagav på tisdagen sitt nya förslag för offshore-oljeborrning, som uppmanar till att öppna nya områden i Mexikanska golfen och Alaska, men även områden längs öst och västkusten berörs.Planen är en besvikelse för miljöaktivister men föll långt ifrån vad oljeindustrin och dess kongress-supportrar krävt.

Planen, som är föremål för månader av offentliga utfrågningar och eventuella revisioner, expanderar de områden i Mexikanska golfen som nu är under utveckling, inklusive några nära Florida som länge varit tabu.  Det kommer också att göra större delar av Norra ishavet utanför North Slope och i Cook Inlet i Alaska tillgänglig för oljeprospektering. Samt delar av östkusten då främst Virginia bild ovan.

Det tidigare förslaget drog även det skarpa protester från statliga federala representanter främst längs ostkusten, med undantag för en handfull  tjänstemän i Virginia som är ivriga att se borriggar längs statens kust.

Det mest sannolika området för prospektering först ut är  utanför Virginia, i ett område som betecknas  Lease Sale 220​​.

“Förra årets katastrof i Mexikanska golfen skulle vara en väckarklocka om riskerna med oljeborrning till havs”, säger Miyoko Sakashita, havdirektör vid Centrum för biologisk mångfald. “Men det ser ut som president Obama träffade snooze-knappen och sov rakt igenom det.”

Skön kommentar om att minnet inte är särskilt långt.

Industrin och deras invigda policyförespråkare i federal såväl som på statlig nivå försöker främst att sälja in förslaget med hur många ny jobb det kommer att skapa och alla dessa nya fossila rikedomar det kommer inbringa.

Arbeten kommer det säkert att skapa enligt devisen “Drill baby, drill!”, men rikedomar det återstår att se. I det berörda området utanför Virginias kust på 2,9 miljoner hektar uppskattas det finnas 130 miljoner fat olja.
………….
U.S. to Open New Areas to Offshore Drilling, New York Times 2011-11-08

Virginia Lease Sale 220 Information
Tech Talk – Drilling off the Atlantic Coast, The Oil Drum 2011-11-07

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.