2011-11-21

Riksbanken upphör med guldrean

Att svenska Riksbanken sålt 32% av guldreserven 2004 till 2009 kan knappast med dagens facit i handen vara ett klokt beslut.  Särskilt som priset på guldet de sålt troligen hade betingat mer än det dubbla värdet mot försäljningspriset då de sålde guldet i intervallet 400 – 1000 dollar per troy uns. Idag handlas guldet kring 1700 per troy uns vilket med dagens dollarkurs motsvarar ett pris kring 374 kr per gram på spotmarknaden.

I gårdagens DN kan vi åter läsa att många tillväxtländer nu väljer att fortsätta att köpa guld för att utöka sina guldreserver då tidigare trygga investeringar som statspappers värde alltmer eroderas i takt med att de överbelånade staterna i väst skuldsituation ifrågasätts. Med andra ord av alla tillgångsslag anses guld vara mindre dåligt.

Men tro nu inte att riksbanken erkänner att de handlat fel.
Riksbankens försäljning berodde främst på att man ville minska risken eftersom guldpriset kan variera kraftigt.
– Det var främst för att få bättre riskspridning, mindre risk. Guldet är mer riskfyllt än statsobligationer.
Säger en anställd i riksbanken med namn Moeschlin i intervjun med DN .

Nytt avtal 2004
Den 27 september 2004 trädde det nya guldavtalet, Central Bank Gold Agreement, i kraft.

Det är det andra internationella guldavtalet som slutits mellan 15 europeiska centralbanker för att förhindra stora försäljningar av guld samtidigt, vilket kan få guldpriset att rasa.

Under en period av fem år får de 15 länderna sälja sammanlagt högst 2 500 ton guld. Avtalet ger Riksbanken rätt att sälja högst 60 ton guld fördelat över avtalsperioden.

Precis så mycket har de också sålt, om de enligt avtalet haft möjlighet att sälja mer guld hade de då gjort det också kan man undra  eftersom Riksbanken sålt precis allt de haft möjlighet att kunna göra enligt avtalet.

Den stora frågan är således vad Riksbanken anser om guldreserven då de i uttalande som det ovan tycks vara negativ till guld som tillgångsslag.

Vidare kan vi även läsa hos Cornucopia om nackdelarna med pappersguld i efterdyningarna av MF Globals konkurs där den kände trendanalytikern Gerald Celente förlorat stora belopp då de terminskontrakt som han haft för avsikt att begära leverans på, gått upp i rök i samband med konkursen. Eftersom terminskontrakt borde vara bra mycket säkrare än alla syntetiska finansiella produkter så kan man krasst konstatera att ditt köpta guld inte är 100% säkert förrän du har det i näven.  MF Global var även en stor utfärdare av CFD “contract of difference”, det skapade även en stor osäkerhet hur deras konkurs skulle drabba andra utställare på marknaden.

Även om andra utställare tycks ha klarat sig bör ett stort varnande finger för CDS:er utfärdas då dessa kontrakt är helt syntetiska och livsfarliga då de är i stort värdelösa utan utfärdaren. Det gäller så klart även alla typer av derivat.

Guldets historia och framtid (Guld:  igår, idag och i framtiden) skrev vi tidigare om i ett inlägg här på bloggen.

 Gerald Celente intervjuas i amerikanska Infowars om sina MF Global problem då hans depå hos dem försvunnit i konkursboet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.