2012-09-20

Dennis var du helt 500?

Bengt Dennis vår tidigare riksbankshövding intervjuades i gårdagens SVD till minnet av det berömda slaget då kronans fasta växelkurs skulle försvaras till 500%.

Hittade nyligen en gammal artikel i DN från 1996 som väldigt utförligt beskriver när vi här i Sverige stod inför vår moderna tids "Greek moment".

"The sky is the limit" förklarade Dennis när han slog näven i bordet och beslutade att räntan höjdes från 75 till hela 500%. Medan England och Italien tidigare under samma onsdag valde att ge upp pundets och lirans fasta kurs.

Artikeln är aningen politiskt vinklad, som sig bör är Wallenberg/Investor såklart skurkar. Men tycker ändå den ger en intressant historieblick om varför det gick som det gick när kronan till varje pris skulle försvaras. Målet var såklart att köpa tid så att storkapitalet hann lägga om sina lån inför den stundande devalvering som skedde när kronans växelkurs släpptes fri. 

DN Special: Kronan hade inte skuggan av en chans, 1 Nov 1996

För tjugo år sedan beslöt Riksbanken att höja sin styrränta till 24 procent. Nästa dag till 75 procent. Efter en vecka kom räntechocken: 500 procent. Kronförsvaret hösten 1992 upprätthölls via detta monetära undantagstillstånd i två månader.
Det som försvarades var kronans fasta växelkurs gentemot en korg av europeiska valutor. Kapitulationens stund nåddes på eftermiddagen den 19 november. Kronan lämnades att flyta, det vill säga sjunka. Omedelbart devalverades Sveriges valuta med 25 %, vilket genast stärkte den svenska exportens konkurrenskraft.

Radiodokumentär för nostalgiker
För den som finner det trist eller inte har tid att läsa, så har radio programmet P3 Dokumentär gjort ett inslag om 90-talets finans kris i Sverige. Dokumentären fångar tidsandan bra och vi får möta både stora och de små människorna under berättelsen gång.

90-talskrisen i P3 Dokumentär. 1 h 17 min speltid, går även att ladda hem som poddradio (mp3) här.

2 kommentarer:

  1. På den tiden körde jag skogsmaskin yrkesmässigt (skotare för att vara mer precis). Alla nyheter och all musik som gick då är extremt fysiskt förknippade för mig. Så fort jag hör ränta 500 procent så får jag en vision av den skogen jag var och körde i då, en klen gallring vid Valdemarsviks södra infart... Minns att känslan var helt absurd...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja man blir lite nostalgisk när man tänker tillbaks. Var ju inte så gammal när det hände så jag kommer inte ihåg särskilt mycket. Det första ordet som dyker upp i huvudet när jag tänker tillbaks på tiden är fallskärmsavtal. Något jag som antagligen måste ha varit väldigt fascinerad av. /RH

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.