2012-09-04

Glada Omställningsnyheter från Aljazeera

Det går att ställa om och många gör det redan!

För drygt en vecka sedan gjorde Russel Beard på Aljazeera ett mycket bra reportage om Omställningsarbetet som sker på flera håll i bl.a. England. Tack till omställningsnätverket Omställning Sverige som gjorde oss uppmärksamma på reportaget.

I reportaget får vi exempelvis följa hur stadsdelen Brixton i London bygger en hållbar ekonomi, motståndskraftig nog att hantera globala finansiella kriser och en värld med dyr och allt mer otillgänglig olja.

Med lokal valuta och lokala verksamheter som involverar matproduktion och lokala energialternativ mm, mm skapar man både gemenskap och motståndskraft för externa kriser. Man har skapat över 80 samhällsägda matträdgårdar, ett stort energikooperativ med fler på gång och mycket annat.    

Reportaget är verkligen sevärt och ger en sannerligen energi och hopp om att det går att ställa om från ett samhälle och en ekonomi som just nu bygger på materiell tillväxt, trots att resurserna på planeten är ändliga och vår nuvarande globala ekonomi drivs av billig olja och lån från framtiden. Vi kan och bör naturligtvis inte tänka att allt som funkar i Brixton nödvändigtvis funkar lika bra (eller i huvudtaget) i en förort till Stockholm eller liknande. Olika platser har olika förutsättningar och därmed olika lösningar men lokala och regionala verksamheter som involverar självförsörjning i fråga om matproduktion råder det inget tvivel om att vi kommer se mer av framöver. Det blir helt enkelt nödvändigt om vi ska kunna leva med mindre och dyrare olja.  

Omställningen i form av lokala valutor och lokala ekonomiska verksamheter skapar ett kretslopptänkande likt det som finns naturligt i naturen. Det var så det var tänkt från början, dvs att naturens frukter och krafter skulle återinvesteras i sig själva och vi vara en del av systemet. 200 års fossilt energirus har dock fått de flesta att glömma vad ekonomi faktiskt innebär, att HUSHÅLLA med begränsade resurser. Varför står inte detta på första sidan i alla "ekonomiska" läroböcker?

Antingen accepterar man verkligheten och anpassar sig efter den som "om det vore" det naturligaste som helst, något vi människor sannerligen är kapabla till eller så väntar man...tills tåget har gått!

 


2 kommentarer:

 1. Ändra om? Nja varför det, bara jag klarar mig så, eller åtminstone kan inbilla mig att jag klarar mig. Helst bättre än alla andra, för girig är man ju också. Problem? Nej, inte för mig. Det får andra reda ut. Jag betalar ju skatt. Nu ska jag se senaste dokusåpan i stället.

  Bra reportage.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väl talat! Och i denna anda går vardagen vidare...med dagis, arbete och just det dokusåpa!
   mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.