2012-02-13

Tesla Motors revolutionerar bilindustrin


Model X Reveal from Tesla Motors on Vimeo.

Miljardären och entreprenören Elon Musk tillika Vd för Tesla Motors presenterar i  videon ovan Teslas senaste och 3:e elbils-modell:  Model X (från i onsdags)


Vi gillar skarpt det lilla företaget Tesla Motors som grundades 2003 av ett gäng tuffa ingenjörer i Silicon Valley. Tesla Motors vågade gå emot strömmen av bilföretag som sa att elbilar inte kunde göras användarvänliga, fräcka och konkurrenskraftiga. Tesla Motors har förvisso bara sålt en bildmodell hittills: Tesla Roadstern byggd på ett chassi från Lotus Elise. Sedan 2008 har det rullat ut 1800 bilar till kunder världen över. En lyxbil, ja. Betydligt dyrare än en motsvarande bensinbil, ja MEN Tesla Motors har satt ribban för övriga bilindustrin och det kostar alltid  att våga gå först. Tesla Roadstern var väl cool och ett stort första steg för elbilen men revolutionen tar nog fart på allvar när Model S rullar ut från fabriken i Kalifornien i höst.

Tesla är ett litet bilföretag med huvudkontor i legendariska Palo Alto Kaliforninen med cirka 1400 anställda. Flertalet av Teslas finansiärer är kända Dotcom miljardärer som Tesla Motors Vd Elon Musk grundare av Paypal. Tesla Motors är idag ett publikt bolag som handlas sedan 2010 på Nasdaq börsen, bolaget har idag ett börsvärde på 3,2 miljarder dollar baserat på dagens kurs 13/2 2012.

Tesla har 21 butiker och återförsäljare  i världen. I Sverige finns tyvärr inte någon representation ännu för den som är sugen på att kika på en Tesla och har vägarna förbi Köpehamn finns det en Tesla-butik där.
Första produktionsomgången av Tesla Model S är sedan länge fullbokad.

Här är några av Tesla Models S unika egenskaper som vi reagerat på:
Räckvidd: 3 batteri-alternativ
 • 160 miles (ca 25 mil) (batteriliv 8 år i 100 000 miles) (detta alternativ inte längre tillgängligt)
 • 230 miles (ca 37 mil) (batteriliv 8 år i 125 000 miles)
 • 300 miles (ca 48 mil) (batteriliv 8 år -obegränsade antal miles)
Acceleration
 • 40 kwh-batteri (standard) 0-100 ca 6.5 sek (detta alternativ inte längre tillgängligt)
 • 60kwh-batteri 0-100 5,9 sek
 • 85kwh-batteri 0-100 5,6 sek
Utrymme
 • Plats för upp till 7 personer
 • Stort bagageutrymme-lyft “motorhuven” och ingen motor!
Teknik för ögon och öron:
 • 17 tums touchscreen
Ok MEN vad kostar då kalaset? Ja det skulle vara lätt att säga DYRT om man bara jämförde bilen med vad du får för en “motsvarande” bensin/diesel/biogas-bil  men om vi utifrån ett Peak Oil scenario tänker oss ett eskalerande oljepris och följaktligen bränslepris…samtidigt som Teslan endast kostar dig eluppladdningen och i övrigt har ett mycket billigare underhåll ja då kan bilen rent av betala tillbaka sig om 5-6 år.
Om du dessutom kan producera din egen el och kan förlänga batterilivslängden med diverse knep ja då kan det bli en riktigt trevlig affär. Priset för Model S i USA är idag satt till:
 • 40kwh-batteri (standard modellen)- $49 900 (detta alternativ inte längre tillgängligt)
 • 60kwh-batteri -$59,900
 • 85kwh-batteri -$69,900
Till detta tillkommer svensk skatt och tull. Priset kommer sannolikt att gå ner i takt med att produktionsvolymen förhoppningsvis ökar.

Bild på nya suven Model X med de häftiga Falcon Wings -dörrarna för baksätet.
..
Tesla motors hemsida står det:
“Tesla will help lessen global dependence on petroleum-based transportation and drive down the cost of electric vehicles. By cooperating with other car manufacturers, we hope to put more electric cars on the road.”
Tesla Motors har utvecklat Model S och Model X i samarbete med Toyota Motors och Daimler och är villiga att dela med sig av sin teknologi för att driva på elbils-utvecklingen.
..
Intressant att inte mer skrivits om Tesla Motors. Det finns ju trots allt inte en biltillverkare som kommer i närheten av det Tesla Model S erbjuder, för att inte tala om Model X. General Motors och andra jättar må vara störst nu men är samtidigt uppenbart trögrörliga elefanter som inte fattat energigaloppen. Som Darwin sa “det är inte de största och starkaste som överlever, det är de som anpassar sig”.
Vi vill med detta inlägg inte på något sätt hävda att elbilar löser vår kommande energikris med Peak Oil men de kan göra omställningen till ett samhälle där billig energi är dyr och mer otillgänglig, mer hanterbar.


Mer info finner du på teslamotors.com/
För mer om Peak Oil rekommenderas inläggen:
MSB listar hot mot Sverige -utan Peak Oil!

Tillägg:

Nedan några videos där Tesla Model S visas upp och körs med passagerare

 I denna video visas Model S tekniska detaljer upp, på insidan och utsidan.

Här får vi hänga med på en åktur!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.