2013-09-26

Ekonomilektionen vi aldrig fick: Människan upprepar samma misstag, bara lite värre varje gång

Mycket pedagogiskt och en fröjd för ögat är Ray Dalios animerade film om "Hur den ekonomiska maskinen fungerar". Sätt igång att se filmen nedan och skratta och gråt kanske en skvätt åt människans minst sagt bisarra natur men fundera även kring hur det kan komma sig att produktiviteten som Ray Dalio hävdar att det är människan som driver, var så mycket lägre innan fossila bränslen kom in i bilden för cirka 200 år sedan (något som inte alls nämns).

Det är förvisso sant att människan alltid rört sig i produktiva cykler som reglerats av människans benägenhet att fortsätta låna och spendera krediter snabbare och i en större omfattning än varor och tjänster kommer till i ekonomin av mänsklig produktivitet. Det funkar ju tills en vägg av begränsade naturresurser sätter stopp för lånefesten.

Men även om förhållandet mellan skulder och inkomster och mänsklig produktivitet fram till nu rört sig i cykler är det viktigt att förstå att nuvarande "mänskliga produktivitetsnivå" aldrig varit i närheten av vad den är nu om inte framförallt kolet och oljan med sitt höga energiinnehåll möjliggjort dagens produktivitetsnivå och därmed skuldnivå. Förbränning av fossila bränslen är ju i själva verket inget annat än ett lån av naturen och när naturen är tömd på billig olja, kol och naturgas, kan det ses som att banken är tömd på billiga krediter.

Vad som är kvar är dyra och krympande mängder krediter i förhållande till våra inkomster som sjunker i en ännu högre takt. Vi är alltså på toppen av kurvan i denna cykel, där inkomst och skulder inte kommer nå en balans igen förrän vi åter minskat produktiviteten till en nivå som kan upprätthållas av människan utan tillgång mer och mer fossila bränslen.

När inte längre tillgången till lättillgängliga fossila bränslen (olja, kol och naturgas) växer för att elda på ekonomin (sker just nu) blir växande tillgång till krediter kraftlösa. Dagens krediter bygger i grunden nämligen på man redan räknat in en framtid som väntas ha tillgång till, just det, VÄXANDE mängder fossila bränslen. Man kommer i så fall bli besviken.

Detta då världens konventionella råoljeproduktion (tänk billiga oljeproduktion) legat kvar på samma nivå sedan 2005 (det energirika och lättutvunna kolet är utvunnet för länge sen och naturgasen likaså). Vilket i sin tur innebär att 87% den energi som idag driver världens ekonomi, nu kommer bli dyrare och svårare att utvinna.

Om vi längre fram låter robotar öka produktiviteten till den nuvarande fossila energins höjder låter vi vara osagt men det är rimligt att anta att det kommer ta årtionden innan vi uppnår en balans med den sanna ekonomin, dvs naturen. Förstår man detta ställer man i möjligaste mån om i sinne och praktik redan nu, till en mer lokal ekonomi.

Men viktigast av allt bör man precis som Ray Dalio säger, "gör allt du kan för att öka din egen produktivitet", vi skulle dock lägga till: öka din produktivitet inom något som är ekonomiskt hållbart och inte kräver ökad tillgång till krediter eller billiga fossila bränslen för att öka/hålla igång produktiviteten.

Ray Dalios film är i högsta grad sevärd men förstår man inte hur energi, ekonomi och ekologi hänger ihop, missar man det viktigaste, helheten. Ser man helheten ser man problemen och kan hitta många kreativa lösningar, man kanske inte alltid löser alla problem men gör dem hanterbara.

 

4 kommentarer:

  1. Peakoil = slutet på den ytterst mänskliga uppfinningen, pengar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Om du memar ändlösa mängder krediter, är det sannolikt så men pengar i form av lokalvalutor/skuldbrev ser vi redan poppa upp i växande takt vilket är ett hållbart sätt att sköta handeln i en kretslopp ekonomi. Men att människan nån gång i framtiden hittar nya sätt att blåsa upp ekonomin utan bäring i verklig produktivitet är ju tyvärr sannolikt men blir svårt för att inte säga omöjligt utan energi motsvarande fossila bränslen. Ska väl vara en fusionsreaktor eller liknande men det ligger långt bort just nu.
      Mvh
      Johan

      Radera
    2. (Blir svårt att blåsa upp ekonomin lika mycket utan fossila bränslen skulle det stå)
      Mvh
      Johan

      Radera
  2. Idag är våra pengar växlingsbara i ett globalt system. Men det är bara för att vi har energi nog att upprätthålla ett globalt transportväsende där pengar, energi och produkter byter ägare. Man kan säga att pengar idag är ett lagringsmedium med anspråk på framtida resurser. Men när framtidens resursbas krymper kan inte de lagrade anspråkens krav bemötas. Pengar får inget värde. När detta gå upp för politiker, företag, privatpersoner kommer ingen längre att ha förtroende för det vi kallar pengar. Guld är inte hellre till någon hjälp.

    Men lokalvalutor inom den ytterst begränsade krets som litar på varandra kommer säkert någon sorts skuldsedlar att vara gångbara.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.