2013-10-23

Saab D & S flyttar fokus till USA när Sverige fortsätter att montera ner försvaret

Det borde inte komma som någon överraskning när Saab Defense & Security nu tar ytterligare ett stort kliv in på den amerikanska försvarsindustrimarknaden och bildar Saab Defense and Securiy USA (SDAS). 

När Sveriges försvarsförmåga decimerats till i praktiken noll på grund av årtionden av nedskärningar och en långsiktighet när det gäller planeringen och utvecklingen från politiskt håll på sandlådenivå, är det helt naturligt att Sveriges viktigaste utvecklare av försvarsmaterial väljer att satsa på världens största försvarsmarknad, USA.

National Defense Magazine rapporterar nu i en artikel att det nya Saab-företaget SDAS ska slås samman med tidigare amerikanska divisioner som Saab redan byggt upp på den amerikanska marknaden. Dessa är Saab Training USA, Saab Barracuda, Saab Support and Services och Saab Sensis Corporation.

Enligt Lars Borgwing, SDAS CEO och president, ska sammanslagningen inte innebära att personal tvingas gå i USA. SDAS, ser enligt artikeln "nya möjligheter i USA trots minskade (försvars)budgetar". Det är intressant att notera vad John Belanger, kommunikationschefen för Saab North America säger i artikeln:
"Den svenska kunden är fortfarande en mycket viktig kund för Saab...men fokus ligger definitivt på den globala nivån nu"...

Som vi skrivit om i flera tidigare inlägg genomförs de största nedskärningarna i USA:s försvarsmakt sedan början av 1990-talet just nu när landet tvingas försöka skära i sin statsbudget. Till och med är det så att när USA:s försvarsmakt gör försök till genomtänkta nedskärningar motarbetas man flitigt av USA:s kongress/försvarsindustri. Nåde den som rör de militära industriella komplexet i USA, om så bara lite.    

Men givetvis har Saab alla möjligheter att expandera sin verksamhet i USA och framför allt överleva som företag om man lämnar den svenska marknaden för den amerikanska. USA:s försvarsmakt må vara på ett sluttande plan som en dag lägger sig i nivå med den framväxande supermakten Kina men marknaden i USA är enorm när det gäller försvarsutveckling. Saab Defense & Security har därför goda chanser att ta marknadsandelar om man nischar sig och köper till sig kompetens genom amerikanska uppköp.

Redan idag utgörs 70-80% av Saab Defense & Security:s verksamhet av export, enligt Belanger och intäkterna från den amerikanska marknaden har ökat från 250 miljoner dollar 2010 till cirka 500 miljoner dollar 2012.

Ni minns väl vad man sa när man var liten om SAAB? SAAB: "Sälj Aset Annars Byt". Kanske ska bytas till SAAF: "Sälj Aset Annars Flytta"?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.