2013-10-04

USA går om Ryssland som olje+gas producent & Skifferhypen når nya höjder!

Vi har otaliga gånger på denna blogg understrukit faran med produktionsuppgången av skifferolja och skiffergas i USA då den inte granskas sakligt och sätts i sitt sammanhang och därför skapar en skadlig hype som tar fokus från vad som behöver göras åt vårt fossila energiberoende. 

I en artikel i Wall Street Journal med titeln "U.S: is Overtaking Russia as Largest Oil-and-Gas producer" skruvas nu hypen kring USA:s energioberoende upp ytterligare några snäpp. 

I artikeln skriver Wall Street Journal att USA detta år kommer gå om Ryssland som världens största olje -och gas producent (om dessa sammanvägs), och därmed gå om Ryssland. Enligt amerikanska energimyndighetens (EIA) siffror för juli har USA kanske redan gått om Ryssland. I juli producerade USA 22 miljoner fat per dag i oljeekvivalenter där man alltså räknar samman produktionen av oljan, gasen och andra flytande vätskor till fat. 

Dessa siffror jämför sedan Wall Street Journal med siffror från Ryssland där landet enligt ryska prognoser väntas producera 21,8 miljoner fat oljeekvivalenter i olja och gas i år. Detta dock från konventionell olje -och gasproduktion inte kraftigt ökad okonventionell olje -och gasproduktion som det alltså är frågan om i USA.

Artikeln hoppar sedan glatt vidare till slutsatsen att då Rysslands oljeproduktion väntas plana ut till 2016 (och därefter sannolikt börja minska på grund av Peak Oil) kommer USA konkurrera bort allt mer rysk oljeexport framöver. 

Chefen för amerikanska energimyndigheten EIA Adam Sieminski är lyrisk över nyheten: 

"Detta är en enastående vändning i utvecklingen...Detta är en ny era av tänkande kring marknadens förutsättningar och de möjligheter som skapas av dess förutsättningar, något som du inte kunde drömt inom miljontals år "

Ok, back to basics...

Skifferolja och skiffergas är INTE den relativt billiga energi vi fram till nu stoppat in i våra bränsletankar för bilar, lastbilar, flygplan och fartyg. Det är heller inte den olja eller gas som är central i tillverkningen av jordbrukets bekämpningsmedel och gödsel (och ja givetvis i alla jordbruksmaskiner) eller i alla plaster och mediciner vi idag tillverkar, bara för att nämna några saker. Detta av den enkla anledningen att det krävs betydligt mer energi och investeringar för att utvinna skifferolja och skiffergas än den konventionella olja och gas som fullständigt dominerar energianvändningen idag.  

Oljepriset måste ligga på en betydligt högre nivå än vid konventionell gas -och oljeutvinning för att skifferutvinningen överhuvudlaget ska gå runt. Problemet är att oljepriset redan idag ligger på en nivå som är skadlig och ohållbar för världsekonomin som nu tvingas försöka ta sig ur en skuldkris med dyr och alltmer otillgänglig energi när det är billig energi som varit "supermedicinen" tidigare för att elda på ekonomin. 

Givetvis kommer högre oljepriser göra det möjligt att utvinna skifferolja och skiffergas på platser och i delar av världen som var otänkbart tekniskt men framförallt varit ekonomiskt olönsamt tidigare men detta är alltså energi som inte kan utvinnas i varken samma takt eller i samma omfattning som tidigare och dessutom ger en allt lägre marginalavkastning. 

Rysk konventionell oljeproduktion kommer sannolikt börja minska de närmaste åren, kanske med 4-8% per år men USA:s skifferolja kommer sannolikt minska betydligt snabbare och är just nu i en bubbla. USA kommer därmed INTE rita om världens energikarta och göra det möjligt för fortsatt ekonomisk tillväxt mer än högst kortsiktigt, den som envisas med att hänga kvar i en sådan dröm gör bäst i att vakna tämligen snart!  

Nedan är en illustration som illustrerar skillnaden mellan dyr och billig energi i vad Johan kallar Oljetrappan. Illustratören Jenny Enghardt och Johan gjorde illustrationen till provnummer -artikeln i den nystartade tidningen Om Omställning.  



Johans artikel finns ni på sidan 58-59 i provnumret och rekommenderas om man vill få en överblick över sambanden mellan Peak Oil, nettoenergi och nuvarande ekonomiska skuldkris. 

För att förstå mediahypen kring USA:s skifferproduktion, varför det är en högst tillfällig produktionsuppgång och varför hypen skapar större problem än vad den skjuter framför sig kan ni gärna läsa om i någon av nedanstående, tidigare inlägg:



Trevlig fredag!  

4 kommentarer:

 1. Grattis till en mkt bra avslöjande artikel och tight oil - hypen som breder ut sig som en löpeld bland dem som borde förstå bättre, öven i Sverige!. Men ett halmstrå är alltid ett halmstrå för att önska sig fortsatt biz a u. Vi fortsätter nöta på tillsammans för att nå ut med budskapet att "Kejsaren är naken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Martin! Bra jobbat på din/ASPO:s front. Dock glädjande att allt fler börjat ställa om men LÅNGT till kritisk massa!
   Mvh
   Johan

   Radera
 2. Johan, de må vara långt men den kritiska massan för tex "murens fall" i Tyskland på 90-talet var inte över 50 % utan ca 15 %, så hopp finns!

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.