2015-10-12

Oljebarometern -12 oktober

Peak Oil måste läsas

Russia running short on reserve funds, Daniel J. Graeber, UPI, 9 oktober 2015
-Enligt Rysslands vice finansminister, Tatiana Nesterenko kommer Rysslands valutareserv vara slut 2017-18 om nuvarande utveckling fortsätter. Bortfallet av oljeintäkter och sanktioner riktade mot landets privata sektor anges som huvudskälen. Samtidigt bidrar Ryssland till en marknadspsykologi som trissar oljepriset genom att skapa ökad oro i Mellanöstern med sin flygräder i Syrien.

Progress Traps,  Tad Patzek, Lifeitself, 3 oktober 2015
-Framgång/utveckling är inte alltid som det verkar. Ett mycket tänkvärt inlägg av Tad Patzek som vi skrivit om flera gånger tidigare. Patzek har nu lämnat sin position som professor och ordförande vid Petroleum and Geosystems Engineering Department vid University of Texas i Austin för att flytta till Saudiarabien där han nu är professor i Petroleum och Chemical Engineering vid Earth Sciences Division och chef för Upstream Petroleum Engineering Center i Kaust.  


The Oceans Are Becoming Too Hot for Coral, and Sooner than We Expected, Ove Hoegh-Guldberg, resilience.org, 11 oktober 2015
-Nya temperaturmätningar visar att uppvärmningen av Indiska Oceanen, Stilla havet och Atlanten går mycket snabbare än tidigare beräknat och hotar redan nu bland annat många livsvikta korallrev vars betydelse bara kan jämföras med Amazonas regnskog. En allvarlig signal om att människans hittills största experiment med naturen (utsläppen av växthusgaser/skogsskövlingen redan nu visar sina "biverkningar".   

Ekonomicirkusen

Calm before the storm?, Puru Saxena, Financial Sense, 9 oktober 2015
-Tänkvärd artikel om det ekonomiska läget. Den påminner en om att en värld tyngd av stigande kostnader för energiuttaget av olja och fossila bränslen tillsammans med ökad skuldsättning löses inte med ökade lån från framtiden -med låg ränta och skapande av mer pengar.

Why support TPP? Critics should read the agreement and keep an open mind, Jeffrey Frankel, The Guardian, 11 oktober 2015
- Handelsavtalet Trans Pacific Partnership (TPP) som omfattar bland andra USA, Kanada, Mexiko, Japan, Australien och Vietnam är på god väg att bli verklighet. Det ger en hint om vad som väntar med motsvarande avtal, Transatlantic Trade and Investment Parternship (TTIP) mellan USA-Europa. En del tydliggöranden och förbättringar har gjorts med TTP bland annat tack vare Australien men TTIP har många minst sagt stora frågetecken. Läs gärna därför Eva Petterssons artikel i nr 4 av OM för mer om TTIP. 

Det nya Kina

China’s Forex Reserves Drop Most on Record: What Does It Mean?, Michael Shedlock, Financial Sense, 8 oktober 2015
-Under tredje kvartalet gjorde kinesiska centralbanken den största försäljningen av amerikanska statspapper/dollar någonsin under ett kvartal, för att hantera devalveringen av den kinesiska yuanen som gjordes den 11 augusti.

USA ska skicka krigsfartyg för att utmana Kina i Sydkinesiska havet, Jojje Olsson, Inbeijing- Följ Kina, 9 oktober 2015
-För knappt en månad sedan skrev vi om Fiery Cross reef, Kinas färdigställande av en enorm flygbas vid Spratleyöarna. En byggnation som ni med spänning kan följa live vi satellit här. Jojje Olsson rapporterar nu att USA just nu förbereder för att skicka krigsfartyg till Sydkinesiska havet med sikte på just området kring Spratleyöarna. Även det kanske kan ses via satellit, så ha popcornpåsen nära till hands de närmaste veckorna!

China opens lighthouse on disputed islands, UPI, Amy R, Connolly, 10 oktober 2015

-På samma tema som ovan, Kina öppnar två fyrtorn vid de omtvistade Spratleyöarna och planerar att bygga ytterligare civila anläggningar för att underlätta navigeringen i området...


Ny Teknik och övrigt

Mot väpnad konflikt III, Johan Wiktorin, Kungliga Ventenskapsakademin, 11 oktober 2015
-Läsvärd säkerhetsanalys av Östersjöområdet, däribland den ökade hotbild mot Sverige och den bristande krisberedskapen i land, inte bara i händelse av en högst möjlig väpnad konflikt.

Batterirevolutionen är här, Tibor Blomhäll, Teslaclubsweden, 8 oktober 2015

-Batteriutvecklingen går stadigt framåt, det stora skuttet kommer nog märkas som tydligast 2017-2018 då ett antal av de stora biltillverkarna ska komma med riktiga elbilar för att matcha Teslas Model III Men frågan är förstås hur så många biltillverkare ska kunna förlita sig på så få batteritillverkare medan Tesla är den enda biltillverkare förutom BYD som satsar på egna gigantiska batterifabriker för att säkra stora, billiga volymer.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.