2012-01-29

LENR – Low Energy Nuclear Reactions

I en nyligen publicerad video bekräftar NASA sin forskning inom LENR – besläktat med kall fusion.


Tidigare i veckan kunde vi läsa i Ny Teknik om att det grekiska företaget Defkalion nu bjuder in universitet och företag att testa grundtekniken i dess kommande energiprodukter. Tekniken bygger på LENR – Low Energy Nuclear Reactions. Trots det vetenskapliga samfundets skeptiska hållning till kall fusion är det ändå intressant när nu fler aktörer som NASA väljer att forska och utvärdera tekniken. Den uppmärksamhet som den italienska affärsmannen Andrea Rossi med sitt tvivelaktiga förflutna skapat har knappast gett tekniken trovärdighet.

Defkalion påstår vidare att oberoende test av de färdiga produkterna, “Hyperion”, som presenterades i november 2011, kommer att göras under början av året efter att de certifierats, och att försäljning börjar under 2012.

Defkalion Green Technologies är ett grekiskt företag som ursprungligen hade ett avtal med Andrea Rossi om tillverkning och distribution av Rossis “E-cat”. Avtalet bröts ensidigt av Rossi i augusti 2011, enligt Rossi för att Defkalion inte betalt överenskomna belopp i tid.

Strax innan brytningen ska Defkalion ha påbörjat utvecklingen av en egen liknande teknik. Specifikationerna för den planerade energiprodukten, Hyperion, presenterades i december 2011.

Defkalion ägs av Cypernbaserade Praxen Defkalion Green Technologies. Enligt Defkalion ägs Praxen av
privata investerare i Kanada och Sydamerika.

Upplägget och ägarinformationen om Defkalion ger även det funderingar kring innovationens trovärdighet och bolagets seriositet.

Cyniska teknikpessimister i all ära men visst vore det ändå skojigt att ha en liten E-cat reaktor hemma för att tillgodose hushållets energibehov? Drömma måste vi väl ändå få göra så länge vi ser det som en liten del i en större helhet och är realistiska.

Fler artiklar om Defkalion på Ny Teknik:

NASA bekräftar sin forskning inom LENR  

Defkalion visade ritning 

Kall fusion: Här är det grekiska företaget

“E-cat”: Grekiska ägare fortfarande hemliga

“E-cat”: Här är den grekiska energiboxen

“E-cat”: Rossi bryter med grekiska Defkalion

Defkalion: ”Vi har Rossis formel”

Defkalion visade ritning men ingen teknik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.