2012-01-30

USA skickar 3:e Hangarfartygsstyrka till Persiska viken

Amerikanskt hangarfartyg

Den 22 januari tog sig hangarfartyget USS Abraham Lincoln in i Persiska viken via Hormuzsundet eskorterad av missilkryssare och andra krigsfartyg dessutom finns ytterligare en hangarstyrka ledd av hangfartyget USS Carl Vinson öster om Hormuzsundet.

Nu lämnar alltså en 3:e hangarstyrka Norfolkbasen i Virgina på den amerikanska östkusten, detta rapporterar Naval Today. USA har dessutom 15 000 man stationerade i Kuwait.

Knappast glädjande uppgifter när det idag rapporteras om att bensinpriset är uppe i 14.88kr/litern och enligt Svenska Petroleum Institutets VD lär komma upp i 16kr/litern i år i takt med att driving season närmar sig…
Om 3: flottans avfärd mot Persiska viken ska tolkas som en markering mot Iran att tänka sig för innan man eventuellt förverkligar sina hot om att blockera Hormuzsundet eller om det är spel för gallerierna återstår att se.

Att upptrappningen i Hormuzsundet kanske egentligen handlar om något helt annat än Irans eventuella kärnvapen och “stabiliteten i Mellanöstern” förstår ni om ni läser denna högst intressanta artikel av Marin Katusa Financial Sense. Blir 2012 det år då den amerikanska dollarn på allvar börjar ta steget tillbaka som världsvaluta/reservvaluta?  Döm själva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.