2012-01-06

Shalegas/skiffergas -utvinningens baksidaVi har tidigare skrivit om dokumentären “Gasland” som visades på SVT i höstas och i i ett annat inlägg Shells VD om den flytande gasens framtid skrivit om hur Shell i år kommer  producera mer naturgas än olja för första gången och nu även satsar på skifferolja.

I USA exploderar formligen utvinningen av naturgas från skiffer/skiffergas. Obama-regeringen stödjer brytningen och förhoppningarna i media och från politiker tycks oändliga. Skiffergasen ges ofta en gudabenådad plats och beskrivs ha egenskaper som ska bli USA:s energiräddning. Med skiffergasen ska USA bli energioberoende (läs fri från oljeimport) och få ekonomin på fötter igen är devisen.

Förutom videon ovan, rekommenderar vi även intervjun (8 dec 2011) nedan med Josh Fox, regissören till Gasland. Josh Fox berättar bla om hur utvinningen med så kallad “hydrofracking” går till och vilka miljömässiga och mänskliga konsekvenser det får för i skiffergasens utvinningsområden. Bland annat då metan kommer ut i grundvattnet och näraliggande vattendrag etc vid hydro- frackingen.

[soundcloud url="http://api.soundcloud.com/tracks/30080808"]

En mångmiljardindustri som skriker efter billiga och lättåtkomliga energikällor tycks inte att ha tid eller intresse av att grundligt undersöka skiffergasens potentiellt ödesdigra konsekvenser för människa och natur.

Ju förr vi inser att det inte finns några “quick fixes” eller genvägar till ett  hållbart förhållande till naturen som inte bygger på  att vi ersätter ett fossilt beroende med ett annat, dessdå snabbare kan vi börja arbeta med vad som faktiskt är hållbart och utveckla det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.