2012-01-26

Iran säljer olja mot guld?

Enligt rykten och obekräftade uppgifter ska Iran ha kommit överens med Indien om att sälja olja i utbyte mot guld. Om Russia Today:s (RT) rapportering stämmer kan det vara ett sätt för Iran att komma runt oljeembargot. Embargot gör nämligen vanliga finansiella transaktioner mellan Iran och exempelvis Indien svåra.

Om iranska banker och iranska staten kan skriva avtal om att iransk olja kan säljas till Indien i utbyte mot senare leverans av fysiskt guld till Iran, vid lämpligt tillfälle, tex när embargot upphör, kan Iran fortsätta leverera sin olja till Indien. Enligt RT har även Kina visat intresse för en sådan här lösning.

RT hävdar att guldet som en följd av detta ska stiga och dollarn omvänt försvagas. Möjligen kan guldpriset stiga om Kina och Indien köper guld på världsmarknaden för att byta guldet mot Iransk olja istället för att använda sin befintliga guldreserv (dvs de bidrar till att skapa en guldbrist/ökad efterfrågan på en guldmarknad som redan är tight) . Döm själva.

Tillägg:
 En en riktigt intressant artikel som tyder på att dessa uppgifter kan stämma skrevs av Financial Sense den 24:e Jan 2012.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.