2012-01-25

Iran! Iran! Iran!

EU beslutade i måndags (som säkert de flesta redan vet) att införa ett importförbud för olja från Iran. Igår rapporterade DN att även Australien hoppat på detta vansinneståg av krigspropaganda och försök till ekonomisk isolering av Iran. Embargot mot Iran träder dock inte i kraft till fullo förrän efter den 1 juli då redan ingångna avtal tillåts löpa vidare.

DN skriver i gårdagens pappersupplaga, i artikeln “Totalt importförbud för olja från Iran” att avtalen tillåts löpa vidare “för att det ska göra det lättare för främst Grekland, som köper mycket olja till rabatterat pris från Iran, att hitta nya leverantörer”.

Vi har tämligen SVÅRT att se hur någon annan oljeexportör skulle vilja exportera olja till Grekland som bara kan betala med högst osäkra krediter…att det skulle vara för att EU och USA ska kunna köpa tid och bygga upp sina oljelager inför en blockad av Hormuzsundet är ren krigspropaganda eller “scapegoating” av Iran (göra Iran till syndabock för allt möjligt elände i världen ej orsakat av Iran).

För tillfället ämnar vi inte göra några djupare analyser av Iran-frågan utan låter frågan bero tills något avgörande sker men vi rekommenderar varmt gårdagens debattinlägg på SVT av Cornucopia (Lars Wilderäng) där vår syn på saken sammanfattas väl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.