2012-04-12

Priset på Naturgasen under 2 dollar!

Wall Street Journal rapporterar nu att priset på naturgas idag gått under 2 dollar per miljon BTU (British thermal units)!! Något som inte skett sedan 2002. Detta är anmärkningsvärt i flera avseenden.

Vi har nyligen rapporterat om hur den enorma skiffergas-prospekteringen (skiffergas=shalegas) exploderade i USA fram till 2008. Tusentals brunnar borrades i hopp om att göra USA energioberoende och gasindustrin tjänade stora pengar på ett stigande gaspris som i början av juli 2008 toppade på 13 dollar per miljon BTU. Efter finanskraschen 2008 föll priset till 2 dollar per miljon BTU och gasbolagen gick med brakförlust. Sedan 2009 har gaspriset pendlat mellan 2-4 dollar och under 2012 legat kring 2 dollar.

Johan Landgren (en av undertecknade bloggare) deltog i ett webinar i torsdags där geologen och energikonsulten Arthur Berman presenterade det senaste läget för skiffergasen i USA och hur han såg på gasindustrins framtid i USA och även utanför dess gränser. Seminariet med titeln "U.S. Shale Gas -After The Gold Rush: A Perspective on Future U.S. Natural Gas Supply and Price" anordnades av ASPO-USA . Eftersom USA leder skiffergas-utvecklingen i världen ger det en fingervisning av vad vi kan vänta i resten av världen vad det gäller naturgasproduktionen.

Vad som framkom med allra största tydlighet vid seminariet är att gasbolagen går med enorma förluster vid ett gaspris på 2 dollar per miljoner BTU. Faktum är att gasbolagen måste upp i ett gaspris på minst 8.5 dollar för att kostnaderna ens ska gå ihop enligt Berman. De flesta gasbolagen är dessutom extremt belånade och söker sig till oljeprospektering där de kan. Ett annat huvudbudskap under seminariet var att varken gasindustrin eller amerikanska energimyndigheten (EIA) tror att gaspriset vänder upp de närmaste åren, trots att det är nödvändigt för att verksamheten ska gå runt och trots att efterfrågan på naturgas ÖKAR!

Nu har alltså gaspriset sjunkit till under 2 dollar vilket inte bådar gott för en industri som redan vacklar på gränsen till kollaps. Även om gasindustrin genom en transformering mot LNG (flytande gas) kan bli lönsam längre fram är det många av de mindre och medelstora gasbolagen som inte kan vänta 2-10 år innan verksamheten åter blir lönsam med ett högre gaspris.

Läs gärna de pinfärska inläggen från i helgen om skiffergasen från ASPO-USA -seminariet/Arthur Bermans presentation för att sätta in er i gasfrågan:

Den förrädiska Shalegasen/Skiffergasen del 1

Den förrädiska Shalegasen/Skiffergasen del 2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.