2012-04-10

Uppsnappat i etern -10 April

Solen är en guldgruva som kan ge oss energi för alltid, Christian Azar, DN DEBATT, 10 April 2012 

-Läs artikel och begrunda att vi har en kommande energikris i form av Peak Oil som INTE är en energikris i egentligen mening utan en FLYTANDE BRÄNSLE KRIS. Solkraft förutsätter (precis som i princip allt annat som produceras och transporteras runt i världen) en enorm infrastruktur byggd på billig olja (alla komponenter ska transporteras kors och tvärs över jordklotet och sättas ihop och olja krävs även i dess tillverkning). Bilar, lastbilar och flygplan går på bensin, diesel och fotogen och kan inte på kort tid ersättas med solcellsdrivna farkoster/system/infrastruktur inte ens om så hela Sahara var en solcellspark! Att bygga infrastruktur och nya energisystem tar årtionden-vi har inte årtionden på oss! 

Men solkraft kommer bli ett viktigt komplement lokalt och regionalt när vi går från en fossilbaserad ekonomi till självproducerande lokal och regional ekonomi. Vi kommer dock inte på långa vägar kunna ersätta den billiga energi som finns i den konventionella råoljan som snart minskar (inte ökat sedan 2005).-Peak Oil. 

Solenergi på pappret= oändlig ja men när det gäller nettoenergi dvs hur mycket energi det går att generera ur denna energi som är avgörande för hur ekonomisk solenergin blir. Här är råoljan hästlängder före...och för att ta ett citat av prof. Tad Patzek  "Its all about the rate, stupid!". Alltså vad vi producerar idag för att möta dagens efterfrågan, inte vad vi producerar imorgon!

Betting on the Race to the Bottom, Financial Sense, Bruce Krasting, 9 April 2012

-Europa och USA ser skakigt ut men Japan går nog snabbast utför...enligt Washington Post och Foreign Policy. Graf som visar energi-gapet som nu uppstått i Japan mellan kärnkraftsproduktion och ökat importbehov av kol, olja och naturgas. 53/54 av Japans kärnreaktorer är nu nedstängda.  Mer i Financial Sense artikel ovan.

Läs gärna även tidigare inlägget om Japan: Tjernobyl släng dig i väggen!


Will Tokyo Become a Ghost Town?  , Economic Policy Journal, 6 April 2012
 
US Navy Deploys 2nd Aircraft Carrier to Gulf , ABC News, 9 April 2012

The Jobs Report: What Structural Really Means, Joe Duarte, Financial Sense, 9 April 2012
Natural gas producers are being forced to scale back as prices fall, storage caverns fill up, Washington Post, 8 April 2012 

Tillägg: För mer kring Christian Azars debattartikel i DN- läs även Cornucopias inlägg & Flutes inlägg

 

        

1 kommentar:

  1. Klart det är dumt att kärnkraften inte skalas upp, men peak oil är knappast någon kris. Flytande bränslen kan tas fram på så många olika sätt och potentialen för att spara soppa är också skaplig.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.