2012-04-07

Tjernobyl släng dig i väggen!


Tack vare blogg-grannen Cornucopia görs vi uppmärksamma på att saker och ting står allt annat än rätt till vid kärnkraftsverket i Fukushima i Japan. Läs framförallt Cornucopias  inlägg från i onsdags och dagens inlägg för att snabbt sätta er in i det allvarliga läget. 

De som tror att detta bara är en Japansk/asiatisk angelägenhet får nog snart tänka om. Inte nog med att Japans ekonomi står inför stora utmaningar framöver och dess betydande roll i världsekonomin som vi skrivit om i tidigare inläggen När brister Japans obligationsbubbla?  & Japan 2012 kommer falla snabbare än Europa är alltså nu 53 av Japans 54 kärnreaktorer avstängda och därmed ca 30% av Japans elproduktion. Vad detta innebär för Japans import av olja och naturgas och sedermera världsmarknadspriset på råolja kan ni ju räkna ut själva. 

Men det är ju alltså småpotatis, åter till Fukushima.

 I en intervju i Asia-Pacific Journal den 1 april ställs en mängd frågor om läget i Fukushima till Koide Hideaki, assisterande professor och forskare vid Kyoto Universitets forskningscenter för Kärnreaktor experiment.
Inte bara reaktor 2 har stora problem. Hideaki berättar att reaktorkärnan i reaktor 4 innehåller 100 ton uranium men att bassängen för förbrukat kärnbränsle vid reaktor 4 innehåller 2.5 ggr denna mängd i form av förbrukat kärnbränsle, ca 250 ton. Till detta tillkommer bränsle som inte använts. Detta ger en total mängd på 300 ton vilket är 4000 ggr mängden som användes i atombomben för Hiroshima!

Genom att hålla detta bränsle på botten av bassängen kan det kylas ner och motverka att strålningen kommer ut men som Cornucopia rapporterat när det gäller reaktor 2 så har vattenmängden sannolikt även i reaktor 4 bassängen minskat kraftigt. Hiereko tycker inte att vi ska oroa oss för ytterligare explosioner då kärnbränslemassan är så utspridd men vad som kan hända är att om vattnet förångas i bassängerna och kylningen upphör, ökar temperaturen och kärnbränslet smälter. Detta sker vid 2800 Celsius och då kan gaser innehållande cesium, jod och alla möjliga radioaktiva ämnen bildas och sippra rakt ut i luften. 

Den japanska nyhetskanalen NHK World rapporterade även från Fukushima den 23 Februari där en journalist bl.a. intervjuas efter att han besökt Fukushima med andra journalister: 

klicka på bilden för att komma till videon

Journalisten beskriver upplevelsen lite som att konstgjord andning utförs på reaktorerna genom att lastbilar pumpar in vatten till reaktorerna i hopp om att kyla dem något...hittills har minst 43 läckor i rören mellan lastbilar och reaktorerna uppstått pga att de frusit, rören har därför trätts in i isolering . I december rann radioaktivt vatten ut i havet och stoppas nu med sandsäckar…”vilket gav intrycket av en plåsteråtgärd” sa journalisten. 

NHK rapporterar även i en artikel idag att radioaktivt cesium som överstiger den nyinförda standarden uppmätts ”shiitake champinjoner” som odlas i en stad Kanagawa provinsen -väster om Tokyo, ca 30 mil från kärnkraftverket i Fukushima. Sedan den nya standarden för radioaktiva nivåer infördes har radioaktivt cesium uppmätts i högre nivåer än de nya gränsvärdena i jordbruksprodukter runt Tokyo enligt artikeln.

Bristen på nyhetsrapportering om det HÖGST allvarliga läget i Fukushima får väl ses som tämligen symptomatiskt på att världen i övrigt drunknat i ekonomiska problem och att de flesta regeringar därmed har fullt upp med att försöka få reglagen i tillväxtmaskinen tillbaka i läget ”väx”. När förhöjda nivåer av strålning sprider sig till mer än den amerikanska västkusten och Alaska (som det alltså redan gjort) kanske frågan blir nyhetsstoff igen men då är det ju lite sent att sätta in "superresurser från resten av världen" för att hindra de värsta effekterna av Fukushima. Problemet är väl delvis att Japan/Tepco inte vill ha hjälp från omvärlden för att lösa Fukushimakrisen-men det kanske vi måste tvinga dem till, det är ju trots allt inte längre endast en japansk angelägenhet! 

När historien jämför Tjernobylolyckan och Fukushima tror vi det kommer bli i ordalag som ”Tjernobyl släng dig i väggen!”. Vi hoppas naturligtvis vi får fel.   

  
     
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.