2012-02-21

40 års pengarexpansion når vägs ände

För att komma till intervju med Detlev Schlichter om boken -klicka på bilden eller här.

Många av våra läsare är säkert redan insatta i orsakerna till att vi nu befinner oss i en växande ekonomisk skuldkris i världen. En del kanske tänker att vi syftar på Peak Oil, toppen av den billiga oljeproduktionen av råolja i världen och därmed ett allt högre oljepris som sätter gränser för hur mycket världsekonomin kan växa. Dvs att vi inte längre kan växa på billig olja och länder som Kina och Indien därmed inte får möjligheten att öka sin efterfrågan på billig olja för att just växa. Då kan vi inte heller fortsätta att ta lån på framtiden- grundförutsättningen för att hela världens globala tillväxtmodell ska fungera.

Men det finns en annan mycket viktig faktor som de senaste 40 åren starkt bidragit till dagens ekonomiska kris, vi syftar naturligtvis på pengar-expansionen som satte fart sedan USA 1971 bestämde sig för att frångå dollarns koppling till guldet. Sedan dess har centralbanker världen över kunnat trycka pengar hej vilt för att manipulera inflation och deflation, något vi skrivit mer ingående om i inlägget: Guld: igår, idag och i framtiden

För att snabbt och enkelt kunna sätta sig in i pengar-expansionens orsaker rekommenderar vi att lyssna till Financial Sense intervju med Detlev S. Schlichter som i september 2011 kom ut med sin första bok: Paper Money Collapse – The Folly of Elastic Money and the Coming Monetary Breakdown.(finns att beställa på både bokus & adlibris).   

Detlev S. Schlichter är ekonom författare till artiklar publicerade i bl.a The Wall Street Journal och har intervjuats av Sky News och Reuters TV. Schlichter har 19 års erfarenhet inom investment management och har bl.a arbetat för J.P. Morgan & Co. Merryl Lynch Investment Managers. 2009 lämnade Schlichter industrin för att arbeta på boken.

Vi har inte läst boken ännu men att döma av intervjun med Puplava kan den nog vara matnyttig och en bra bok att läsa för att enkelt sätta sig in i de faktorer som lett fram till nuvarande ekonomiska skuldkris i Europa och USA. 40 år av pengar-expansion når nu sin kulmen men det är inte något nytt fenomen och inte världens undergång menar Schlichter.

Handel kommer fortsätta bedrivas även utan pengar-expansion baserad på luft som för övrigt aldrig håller i längden ändå. En förändring av nuvarande system är dock oundviklig men huruvida övergången till ett hållbart pengar –system, baserat på pengar kopplat till något av fysiskt värde som guld, sker utan att först kaos utbryter är svårare att säga. Lyssna på intervjun och bilda er en egen uppfattning.

6 kommentarer:

 1. Vet ni om han är peakoil-medveten? Om han inte är det, vilket verkar vara vanligt bland ekonomer, så kommer hans förutsägelser i en helt annan dager.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Nej jag har ingen uppfattning om Detlev Schlichters åsikter och funderingar kring Peak-Oil. Boken som nu även finns översatt på Svenska rekommenderas varmt, men den handlar bara om papperspengars roll, funktion och slutgiltiga död dvs bara monetära teorier./RH

   Radera
  2. I så fall kan jag rekommendera Tomas Grecos "The End of Money and the Future of Civiliaztion". Tomas tar, som bokens titel nämner upp de framtida konsekvenserna av peakoil. En mycket bra bok.

   Glömde tack er båda för en bra blogg. Den har verkligen tillhört den dagliga lösningen alltsedan sedan den startade.

   Radera
  3. Tack, alltid uppskattat med beröm och respons. Skall definitivt kolla upp boken./RH

   Radera
 2. Vad menas med "system, baserat på pengar kopplat till något av fysiskt värde som guld"?
  Vad är ett fysiskt värde, det är väl ändå situationen som avgör?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja allt är ju subjektivt. Är man hungrig är nog korv godare än guld. Men vill det sig riktigt illa till så kan det ju vara lättare att byta till sig korv mot guld än papper. Hur subjektivt vi värderar saker är väldigt kulturellt betingat.

   Mvh RH

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.