2012-03-17

Lördagsradio om silvermanipulation

Den senaste tiden har silverpriset och guldpriset dykt väldigt under vissa dagar, mycket mer än motsvarande prisökningar under andra dagar. Samtidigt har efterfrågan på fysiskt guld och silver aldrig varit högre och utbudet lägre!  Är det normalt? Eller beror det på manipulation från vissa aktörer för att få ner priset och sedan gå in och köpa kopiösa mängder samtidigt som man officiellt förnekar att man tror på dessa ädelmetaller som inflationsskydd? Eller är det även high frequency trading, fake sådan från vissa aktörer under vissa tillfällen för att få igång ett riktigt säljtryck av guld och silver för att kort efter gå in och köpa upp dessa kontrakt billigare!!!?    

Det går naturligtvis att spekulera hej vilt men missa inte att lyssna på när Ted Butler intervjuas på Financial Sense om hur silvermanipulationen på marknaden fungerar.

Frågan är när den fysiska marknaden för ädelmetaller bryter sig loss från pappersmarknaden. När silvret dök den 29 Februari skrevs det i media om hur guldet dök och man hävdade återigen "att guld är i en bubbla". Men faktum är att den fysiska marknaden för guld och silver nu tycks slå pappersmarknaden (kontrakten). I en HÖGINTRESSANT intervju med David Morgan om silver och guld -manipulation där David Morgan blev intervjuad av Jim Puplava den 3:e mars, framgår detta tydligt:

Den 29 februari såldes över 200 miljoner uns (en uns ca 27,3 gram) i silverkontrakt men i verkligheten finns det bara 35 miljoner uns fysiskt silver på marknaden!! Ok när dessa 200 miljoner uns såldes föll silvret med 2,5 dollar. Men för ett för par månader sedan såldes 10 miljoner uns fysiskt silver vilket fick silverpriset att stiga med ca 2 dollar. Med andra ord det tog 20 ggr fler silverkontrakt på pappersmarknaden att flytta silverpriset neråt som det tog fysiskt silver att flytta silverpriset uppåt!

När guldet och silvret dök den 29 februari gick dock telefonerna varma hos guld och silver -handlarna som fick många samtal från ivriga kunder om att KÖPA dess då mer guld och silver, nu var det ju köpläge då dessa investerare tog tillfället i akt köpa på rekylen. För tillfället har oron minskat och riskaptiten ökat på marknaden vilket också är en trolig anledning till att guld och silver -maknaden fortsatt rekylera neråt. Ett tydligt tecken är VIX-index (volatilitetsindex) som nu handlas kring 14. Detta får ses som historiskt låga nivåer du får gå tillbakaså lågt sedan juni 2007.

Det återstår att se om rådande marknadsläge är ett bedrägligt lugn som bygger på förväntningar om fortsatta kvantitativa lättnader. Kvantitativa lättnader som med facit i hand även talar för investeringar i fasta tillgångar som guld och silver. Något som talar för det är en undersökning som en av världens största hedgefond förvaltare Galileo gjort. I undersökningen fann man att korrelationen mellan ökad penningmängd och pris på guld korrelerar till 90 %! Med andra ord ökad penningmängd leder tydligt till ett stigande guldpris.   

Lyssna och fundera själva.

Trots senaste tidens rekyl i guld och silver är trenden fortsatt stark.
För mer info om Jim Puplava och guld läs gärna tidigare inläggen:

Söndagsradio med Jim Puplava 

Guld igår, idag och i framtiden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.