2012-03-22

Vart ska man ta vägen? USA, Europa eller Kina?

Eric Townsend  är amerikan och privat investerare. Eric bor idag i Hong Kong och har en tidigare bakgrund som framgångsrik datorteknolog i USA. Han sålde sitt företag Cushing Group, Inc 1998 och var då förmögen nog att kunna dra sig tillbaka redan vid 32 års ålder men valde några år senare att ta upp investerarbanan och har gjort det framgångsrikt sedan dess.     

I en lång intervju med Jim Puplava på Financial Sense talar Erik Townsend om varför han flyttat från USA till Hong Kong. Han ser en total nedmontering av fri och rättigheterna i USA ske mitt framför ögon på dess medborgare. Han nämner t ex den senaste i ordningen: "Executive Order-National defense resources preparedness".

I fredags (16:e Mars), utan nästan någon uppmärksamhet alls, skrev president Obama under denna order som bl a innebär att amerikanska myndigheter under ledning av exempelvis NSA (National Security Agency) kan ta kontroll över praktiskt taget "alla resurser" från vilken medborgare som helst inom USA, under "kristider eller krig". Hur ska detta tolkas? Har USA förstått att Peak Oil är på gång och förbereder för att kunna ingripa hur som helst?  

Eric menar att politikerna tar alla medel till buds för att möta ett växande skuldberg och en vikande ekonomi. Detta sker dock på ett likande sätt nästan överallt i världen och ingenstans hittar han det gamla USA han växte upp i.

Men framförallt ser Erik Townsend inte hur USA ska kunna hantera en energikris i form av Peak Oil, när han räknar med att den globala råoljeproduktionen inleder sin nedgång redan 2015-USA är helt oförberett på detta! Europa är inte mycket bättre rustat, infrastrukturen i båda dessa regioner bygger fortfarande på tillgång till billig olja för att fungera, för att inte tala om tillväxtekonomin.

Eric menar däremot att Kina planerar mer långsiktigt genom att bygga ut en omfattande infrastruktur som inte är beroende av billig oljeimport och bunkrar även råvaror för en lång krisperiod där Europas och USA:s ekonomier i många år krymper eller bryts upp.

Ingenstans kommer man dock undan Peak Oil eller effekterna av ett USA i nedgång, däremot är det tydligt att ledningen i Kina tänker mer långsiktigt och förbereder för det värsta- en 20 årig recession i USA och Europa eller liknande.   

Eric råder dock människor medvetna om Peak Oil att njuta av det billiga globala resandet så mycket som möjligt den närmaste tiden och lära sig så mycket som möjligt om andra kulturer och av andra människor man möter, innan detta utbyte blir begränsat och få förunnat. Eric har själv rest en hel del den senaste tiden och försöker samtidigt klura på fördelarna och nackdelarna med att bo på de olika platserna han besöker.    

För många kanske intervjun inte bjuder på några direkt nya tankar men är en uppdatering av vad som håller på att ske med rättsstaten USA och hur det påminner oss om att desperation och okunskap i tider av ekonomisk oro kan leda till snabba och oanade förändringar av det vi tidigare stolt kallade demokrati. Som Eric Townsend säger, hur kunde ett smart och välutvecklat "folk" som tyskarna bli så förändrade (II Världskriget)?

Mycket ligger nog i Erics egna svar-tar du ifrån ett folk något de levt med och tagit för givet länge blir trycket på politiken och därmed de tidigare så självklara mänskliga värderingarna stora. Eric menar att skillnaden är att USA redan har en enorm militärapparat...tyskarna var åtminstone tvungna att bygga upp sin och så var det där med kärnvapen...

Lyssna och döm själva! 


Nedan en video (del 1 och 2) från 2011 där Erik Townsend förklarar sin syn
på Peak Oil och hur man kan investera för denna nya verklighet. Se videon här

1 kommentar:

  1. Men investerar gör han och krav på avkastning har han.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.