2014-11-05

Bloomberg: Sverige leder vägen mot det kontantlösa samhället

Som bloggrannen Cornucopia/Lars Wilderäng nyligen uppmärksammade i ett läsvärt inlägg tjänar svenska banker flera miljarder kronor varje år på kortavgifter från kortanvändarna och ännu fler miljarder på transaktionskostnader vid kortterminalerna som svenska företag använder.

Det finns alltså goda skäl till att alla stora svenska banker utom Handelsbanken i princip omöjliggjort kontanthantering vid bankkontoren och uppmanar sina kunder att istället använda tjänster som Swish via mobilen.

Swish som amerikanska Bloomberg mycket riktigt understryker (se videoinslagen nedan)  -har skapats gemensamt av Sveriges största banker. Däremot missar de att nämna det viktigaste, för inte är det i huvudsak i konkurrens med IT-bolagen och nya betalningstjänster som bankerna skapat Swish.

Kortbetalningar och ännu hellre Swish är helt enkelt oerhört lönsamt för de största bankerna men inte billigt för kunderna som om de använde kontanter istället skulle slippa avgifterna...

Förutom detta kan ju de elektroniska betalningssystemen av tekniska skäl sluta att fungera då är det ju trevligt att till exempel kunna köpa sin matkasse ändå...Att göra sig helt beroende av centralt styrda tekniska system skapar sårbarheter i hela den nationella ekonomin helt i onödan.

Tänk bara tanken, du står och ska betala för en liter mjölk i en liten butik i säg Kiruna men terminalen du ska betala i butiken med fungerar inte på grund av kommunikationsfel med en bankserver i Stockholm eller (gud förbjude) om elen går i området där du ska handla- och du har inte kontanter eller butiken tar inte kontanter!

Detta är redan en realitet i Sverige som leder utvecklingen mot det kontantlösa samhället. Samtidigt går den svenska riksbanken mot det guldlösa staten genom att ha sålt av stora delar Sveriges guld vilket knappast är en trygghet för utländska långivare till svenska staten när svenska hushåll samtidigt är belånade upp till öronen.

Kan det rent av vara så att svenska hushåll konsumerar/lånar mer än hushåll i många andra länder för att vi inte ens ser hur mycket vi handlar för när vi inte använder kontanter längre?  Det är ju lättare att tappa grepp om köp om man inte behöver räkna sedlarna och ens känna dem i handen.

Se Bloombergs två inslag om Sverige nedan och fundera på om vi ska vara stolta eller bli fundersamma/kritiska över att vi leder i den kontantlösa ligan.  
Efterföljande diskussion hos Bloomberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.