2016-02-15

Småskalig ekologisk biodling på Kuba - en ögonöppnare

Snart är det vår och det börjar bli dags med förberedelser inför årets biodling. Johan är snart inne på den tredje våren med sina bin och ser fram emot en ny sommar med bin i trädgården och förstås första honungsskörden till midsommar!

Just nu står tre bisamhällen och väntar på dagen för den första flygningen sedan hösten och den så kallade rensningsflykten -bina har ju hållit sig hela vintern!

Till sommaren blir det kanske tre avläggare varav en kanske kommer få flytta in i en topplistekupa i bigården i Dalarna och de övriga två ska förhoppningsvis levereras till en av bloggens läsare! Johan var med och monterade en topplistekupa hos en god vän på Gotland i somras vilket gav mersmak. Montering av topplistekupan och första kontrollen av de inflyttade bina kan ni se på vår youtube-kanal Olja för Blåbär.

Det är verkligen roligt att biodlingen tagit fart i Sverige efter många år där antalet biodlare i landet minskat stadigt. Det betyder mycket mer än bara fler ton honung till försäljning på den svenska marknaden och på sikt mindre importbehov.  

I brittiska och tyska studier har man bland annat sett vilken enorm inverkan miljön och landskapets utformning har på binas hälsa och förmåga att pollinera. I områden som domineras av konventionellt jordbruk med ingen eller marginell mångfald av växter, där jordbruket breder ut sig med rader efter rader av grödor som besprutas regelbundet är bitäthet mycket låg. Där landskapet erbjuder en stor variation av blommor och växter som varvas med skogsområden är bitäthet däremot hög.

En del forskare menar att jordbrukslandskap som åtminstone sparar små oaser där blommor och växter får växa vilt, ökar binas möjlighet att överleva och gör samtidigt att pollineringen kring jordbruken ökar flera gånger om. Det kan vara en win-win för bin och odlare.

För människans matproduktion är världens viktigaste pollinatörer, honungsbina givetvis en ödesfråga vi måste prioritera.

Kuba: Inga bekämpningsmedel, småskalig odling och blandad flora - glada bin!

Ett positivt exempel där bisamhällen inte drabbats av masskollapser och där människor verkligen tar hand om bina är på Kuba. Via en artikel på siten Natursidan och en artikel i The Guardian kan vi läsa om hur småskalig ekologisk biodling blomstrar i landet.

I början av 1990-talet fick Kuba det mycket svårt. Först försvann landets viktigaste handelspartner i form av före detta Sovjetunionen och sedan följde fortsatt isolering av USA vilket bland annat inneburit att importen av bekämpningsmedel och konsgödsel till jordbruket försvann eller blev otillräcklig. Ett småskaligt ekologiskt jordbruk blev helt enkelt nödvändigt för att föda befolkningen även om det var otillräckligt i sig. Landet importerar trots allt 70-80 % av sin mat enligt FN:s matprogram.    

Men tack vare det småskaliga jordbruket har mångfald uppmuntrats vilket skapat en miljö där bin och biodlare kunnat frodas. Även om bin på Kuba precis som i Europa och i USA drabbats av varroaparasiten har den kunnat hållas i schack. Idag är ekologisk honung Kubas fjärde viktigaste exportvara efter fisk, tobak, och sprit.

I artikeln i the Guardian kan vi även läsa att kubanska biodlare säljer sin honung till den kubanska regeringen som köper den till världsmarknadspris och sedan säljer den vidare för export. Med lättade amerikanska sanktioner mot Kuba, lär honung och friska bin gå på export från Kuba till USA framöver.

I den sevärda dokumentären "Inte bara honung" fick vi ju lära oss att till USA flygs bisamhällen in från Australien för att så många av USA:s egna bisamhällen dör varje år och behöver friskt tillskott utifrån...Den skruvade konsekvensen av ökad handel mellan Kuba och USA kan dock bli att Kuba börjar importera bekämpningsmedel och konstgödsel från USA. Detta för att inhemska företag eller internationella kan etablera sig på Kuba genom löften om ökad matproduktionen genom ett modernt, konventionellt jordbruk...

Men då är vi tillbaka på ruta ett, bina drabbas av bekämpningsmedel, får för lite näring och mat från ett monotomt odlingslandskap samtidigt som självförsörjningen av mat på Kuba centraliseras med ökat oljeberoende som följd, dvs självförsörjningen bland befolkningen minskar!      

Låt oss därför hoppas att inte bara biodlare kan lära av Kuba när det gäller den småskaliga odlingens många fördelar.

Föredrag om biodling

Den 10:e mars kl. 19. 00 kommer Johan hålla ett föredrag om sin biodling och dess positiva inverkan på den lokala ekonomin och mångfalden. Det hela organiseras av IOGT-NTO i Sågmyra norr om Falun - detaljer kommer dyka upp under "Events" ovan.

Johan kommer ta med lite av de redskap och utrustning man behöver för att komma igång med biodlingen och ska försöka svara så gott han kan på de frågor som lär dyka upp. Johan är trots allt ännu nybörjare! Johan använder vad som kan beskrivas som ekologiska riktlinjer för sin biodling men har även gått ett par steg till för att låta bina komma så nära sitt naturliga tillstånd som möjligt i ett försök att öka deras chanser att överleva.

Nedan en video från Johans biodling vi haft med i tidigare inlägg: Skattning, slungning och upptappning av honung

6 kommentarer:

  1. Jag märker att det blev en enorm skillnad sedan jag restaurerade några beteshagat.
    Till och med ett samhälle med vildingarnas har kommit tillbaks med betesdjuren.

    SvaraRadera
  2. Hej! Kan du utveckla "Till och med ett samjälle med vildingarnas har kommit tillbaks med betesdjuren"? Så jag hänger med.
    Mvh
    Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vildbin sulle det vara, autokorrigeringsprogrammet och jag är inte riktigt överrens.
      Det var en mäktig känsla, förra sommaren, när svärmen bosatte sig i en gigantisk lind.
      Just betesdjur och beteshagar verkar ha en positiv påverkan på bin och humlor.

      Radera
    2. Ok då hänger jag med! Lyckades få två oplanerade svärmar förra sommaren pga två för starka avläggare o för lite byggramar...o så var jag bortrest. En fångade en biodlarvän in men den andra försvann! Får se dina bin överlever i linden om de drabbas av varroa men det har ju skett på sina håll i Sverige så låt hoppas!
      Mvh
      Johan

      Radera
  3. Tilverkningen av 2 topplistkupor är planerad nästa helg. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ron! Håller tummarna för att mina tre samhällen mår bra när jag byter bottnar i mars o kollar foder i april.
      Mvh
      Johan

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.