2016-02-05

Fredagsmys: Hyperloop Pod-design tävling snart igång

Vi skrev nyligen om förslaget att bygga en Hyperloop-bana mellan Norrtälje och Åbo, via Åland och tävlingen mellan två amerikanska företag i Los Angeles som båda vill vara först med att få en testanläggning för en Hyperloop-bana på plats.

I oktober skrev vi att ett av dessa företag, Hyperloop Transportation Technologies (HTT) planerade en börsnotering redan detta kvartal. Syftet är att få ihop 500 miljoner dollar på aktieförsäljningen för att finansiera byggandet av den fullskaliga testanläggningen som man vill få klar under 2018. Börsnoteringen är även ett sätt att betala tillbaka till alla som arbetat gratis med projektet. Huruvida det faktiskt kommer ske de närmaste två månaderna återstår att se. Men att vi inom de närmaste par åren kommer få se en riktig Hyperloop-testbana tyder allt på just nu.

Initiativtagaren till Hyperloop-banan och den första Hyperloop-designen, Elon Musk, bekräftade för mindre än en vecka sedan att SpaceX och Tesla kommer bygga (redan bygger?) en testbana i Texas. Men här är syftet inte att skapa ännu ett företag och själva driva på för en storsatsning på Hyperloopen.

Istället handlar det om att breda vägen för andra att ta fram den bäst lämpade designen för Hyperloop-kapslarna/poden och förstås få Hyperloop-banan att fungera även för en riktig anläggning där människor och varor far fram i hisnande hastigheter mellan städer.

Under eventet "SpaceX Hyperloop Pod Design Competition award ceremony" som hölls vid A & M University i Texas för knappt en vecka sedan Hyperloopen (se nedan), bekräftade Elon att SpaceX troligen kommer dra igång tävlingen för en Hyperloop -testbana i sommar. Tanken är att SpaceX bygger en 1,5 km lång Hyperloop-bana där studenter, forskare och företag ska kunna testa och tävla om att ta fram den bästa kapsel/pod-designen för en framtida, fullskalig Hyperloop-bana.

Elon Musk tycker redan nu att designen och tekniken som studenter tagit fram för Hyperloopen-kapseln tagit fram kommer "skaka om människors förställningar om vad som är möjligt" och att Hyperloopen faktiskt kommer kunna realiseras och bli ett komplement till nuvarande transportsystem.

Under eventet ställdes många frågor om Hyperloopen till Musk så kika gärna för att lära er mer om möjligheterna och de frågetecken som måste rätas ut innan vi kan se en riktig bana.

Mer om Hypeloop -eventet i Texas som förutom Hyperloopen visade upp en rad andra futuristiska tekniker kan ni läsa om i en läsvärd artikel i Popular Science.

Läs gärna även några av vår tidigare inlägg om Hyperloopen och Elon Musk:
Nedan kan ni se när Elon Musk talade vid Hyperloop-eventet.

Vi vill även tipsa om att vi nu skapat en flik på bloggen där ni kan läsa om Podcars/Personal Rapid Transit system, med videos och reportage Johan gjorde under sin resa till Kalifornien i november
 
Trevlig fredag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.