2016-07-08

Fredagsmys: En drottning på vift!

Här kommer en rapportering av Johan från en minst sagt händelsrik dag i bigården i Dalarna. En rapportering som går helt i bidrottningens tecken i fler än ett avseende!

Just nu står två avläggare i vår bigård. En som en annan biodlare ska köpa och en som ska användas för att flyttas över till topplistekupa nummer 2. Ikväll kommer nämligen ytterligare en topplistekupa levereras till bigården av den mycket erfarna biodlaren Partick Sellman.

Hur en överflyttning från avläggare till topplistekupa går det till kan ni se i videon vi gjorde om detta nyligen.

Men så till äventyret! Efter genomgång av avläggaren avsedd för topplistekupan kunde varken drottning eller ägg/yngel lokaliseras. Detta efter upprepade försök både idag och för tre dagar sedan. Innan avläggaren flyttade hit stod den hos en annan biodlare över en mil bort och där fanns det minsann en ny drottning innan den hämtades hit!

Efter att ha konstaterat att minst ett av de fyra modersamhällen som står bigården "knarrade" ordentligt och tydde på att drottningen där manade till svärmning beslutade jag att gå igenom detta och leta efter eventuella täckta viseceller/drottningceller. Och mycket riktigt fann jag inte mindre än 10 täckta drottningceller fördelade med 6 på en ram och 4 på ramen bredvid. Jag stod nu inför ett dubbelt problem. Skulle jag ta en av ramarna och sätta ner i den till synes drottninglösa avläggaren och vad skulle jag göra med den andra ramen med viseceller?

Då en annan biodlare i närheten hade berättat att han hade en gammal drottning han ville byta ut beslöt jag att chansa och ringa kolla om han kunde komma förbi och hämta en av ramarna med viseceller. Innan jag ringde tog jag den andra ramen och satte ner bland de fyra mittersta ramarna i den "drottninglösa" avläggaren, jag satte även tillfälligt ner den andra ramen med viseceller i samma avläggare men ytterst, i väntan på svar...

Cirka fem minuter senare får jag svaret "jag var just på väg till dig för att kolla om du var hemma, kommer om fem minuter och hämtar ramen, tack!". I väntan på att biodlaren ska komma går jag för att ta upp ramen från avläggaren igen men till min förvåning har bina redan öppnat upp 5 av 6 viseceller! Dessa såg dessutom tomma ut men i den sjätte rörde sig något, en levande drottning!

Snabbt som ögat lämnade jag över ramen till biodlaren som var på plats inom fem minuter och sedan snabbt for hem för att sätta ner den i sin lilla avläggare. Nyfiken på hur det gått för mina egen ram med drottningceller upptäckte jag att två av fyra var öppnade...

Innan jag lämnade bigården tittade jag till min andra avläggare där jag redan i måndags förra veckan funnit en liten ungdrottning men inte sett till vare sig ägg eller larver. Idag fann jag en vacker ljusbrun drottning igen men inga ägg eller yngel...aningen frusterad till mods gick jag och bytte om i slungboden.

När jag satt och pustade ut lite efter värmen i dräkten såg jag plötsligt att på densamma som hängde framför mig, kröp en fullt utvecklad drottning! Jag trodde först jag såg i syne men kunde enkelt fånga in henne i en av mina handskar för granskning. Jag har ingen drottningbur så det fick bli en tom honungsburk med ett lock jag spikade några lufthål igenom med en lite skruv jag hade liggandes.

Drottningen lirkades sedan förvånsvärt enkelt från handske och ner i burken och locket kom på utan att skada henne! Men vad skulle jag göra nu? För vilket samhälle/avläggare kom hon ifrån? Jag ringde en erfaren biodlare som vänligt nog svarade trots att denne var på semester i Tyskland. Fick rådet att ta en liten tesil och sätta med drottning i mot en utbyggd ram och låta bina äta sig in till drottningen genom kakväggen från andra hållet. Detta för att bina ska vänja sig vid hennes doft och lättare acceptera henne. Han sa även att jag inte skulle oroa mig för den andra avläggaren "det tar ofta längre tid än man tror innan en ny drottning börjar lägga ägg, vänta en vecka till."

Drottningen och tesilen skulle alltså sättas ner i den avläggare jag trodde var drottninglös, gärna på den ram där det redan fanns drottningceller jag satt ner tidigare idag...Men jag tyckte mig till 99% säker på att jag kände igen just den här drottningen från den drottninglösa avläggaren, dvs innan den flyttades och det fanns en drottning.

Trots rådet om tesilen gjorde jag därför ett litet experiment. Jag tog honungburken och vände den uppåner så att drottningen gick på undersidan av locket och hennes doft kunde kännas tydligt genom de spikade lufthålen och ställde burken rakt på ramarna fulla med bin under. Bina reagerade inte alls men drottningen tycktes ivrig att komma ut genom lufthålen! Snabbt och enkelt beslut: öppnade burken och lät drotttingen krypa ner och det gick fint!

Återkommer om hur överflyttningen till topplistekupan går och hur det går för topplistekupan nr 1 som ser mycket lovande ut inför vintern!  

Trevlig fredag!

En räddad drottning är guld värd!
Ursäkta suddiga bilden men togs i alla hast, hovlig dam kan inte vänta! (den är inte gul utan brunbeige och alltså inte en geting!)

1 kommentar:

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.